096-TS-1.jpg

Elegantní jídelní souprava talířů DINE LT 9002 od značky Lamart.

Foto: Lamart

Chřest je plný kyseliny listové a vitamínů C a A. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu. Chřest je také zdrojem vitaminu E, který posiluje imunitní systém. To ale není vše, chřest mimo jiné pomáhá při revmatických problémech a vzhledem k tomu, že má velmi málo kalorií, potěší i ty, kteří už se pustili do hubnutí do plavek. Skvěle se hodí do polévek, jarních salátů, těstovin nebo slaných koláčů. Výborný je i samotný s citrónovou omáčkou.

Ingredience:

  • 500 g těstovin penne
  • 200 g chřestu
  • 200 g sterilovaných artyčoků
  • sůl pepř
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g čerstvých rajčat
  • 50 ml olivového oleje hrst hladkolisté petrželky

Postup:

Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a vaříme po dobu, jakou uvádí výrobce, aby byly al dente tzv. na skus. Hotové těstoviny vycedíme a lehce promastíme olejem. Mladý chřest lehce vložíme do vroucí vody a necháme tak minutu povařit. Vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě. Chřest nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a restujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená čerstvá rajčata a na větší kusy překrájená sušená rajčata. Poté přidáme chřest a artyčoky. Směs osolíme, opepříme a vložíme uvařené těstoviny. Společně prohodíme, přidáme najemno nakrájenou petrželku a můžeme servírovat. Penne podáváme na předehřátém talíři ze sady Lamart.

Máme pro vás i další chřestové recepty:

Chřestové risotto s mořskými plody

1.jpg (275 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Králík pečený s česnekem a chřestem

2.jpg (276 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Závin s jahodami a chřestem

3.jpg (79 KB)

Foto: Alena Kolaříková