Jaké jsou hlavní dovednosti a znalosti, které se učni během praxe ve vašich pekárnách naučí?
Studenty zapojujeme do všech činností spojených s provozem pekárny. Na praxi většinou začínají s jednoduššími činnostmi, od zakládání zboží do regálů, dozdobování pekařských výrobků, až po práci s těstem. Po jejich zaškolení je učíme připravovat suroviny na hnětení těsta, jeho zadělávání a kontrolu zralosti až po zpracování těsta do finální podoby před pečením. Nemine je ani následný úklid a čištění strojů a plechů, zkrátka si vyzkouší všechny činnosti, které dělají ostatní zaměstnanci pekárny.
Jak rozvíjíte budoucí pekaře?
Rozvoj pekařských učňů vyžaduje komplexní přístup, který spočívá v kombinaci praxe a teoretických znalostí a dovedností. V Albertu klademe důraz na celkový profesní a odborný rozvoj učňů, a to jak prostřednictvím praktických zkušeností, tak i teoretického vzdělávání. Praxe jim poskytuje pevné pracovní návyky a přehled o fungování pekárny, zatímco teoretická část je klíčová pro porozumění procesům pečení, vlastnostem jednotlivých surovin a bezpečnostním postupům v provozu. Nepřehlížíme ani důležitost konstruktivní zpětné vazby, která je pro jejich profesní i osobní růst nepostradatelná.
Jaké jsou nejčastější výzvy, se kterými se učni při své praxi setkávají, a jak s nimi pracujete?
Největší výzvou pro naše studenty je úspěšné zvládnutí celého procesu přípravy těst až po upečení ve správné kvalitě a požadovaném množství. Musím říct, že máme v našich pekárnách velmi šikovné žáky, kteří v posledním ročníku studia zvládají provoz pekárny na výbornou.
Jaké jsou možnosti pokračování pro učně po ukončení praxe?
Šikovným studentům nabízíme v posledním ročníku studia stálou práci. Po vyučení tak mohou nastoupit na hlavní pracovní poměr nebo na zkrácený úvazek. Někteří začínají s brigádami již v průběhu studia a chodí pomáhat do pekárny po škole, o prázdninách nebo o víkendech. Osobně mi dělá velkou radost vidět bývalé učně mezi stálými zaměstnanci společnosti Albert.
Jakou cestou mohou potenciální zájemci o praxi zažádat?
Ve většině případů nás osloví škola samotná s žádostí o zařazení žáků do našich pekáren. V rámci výuky i praxe dlouhodobě spolupracujeme s desítkami odborných škol, se kterými uzavíráme smlouvy o spolupráci. Školy do našich pekáren poté zařadí sjednaný počet žáků, kterých je ročně celkově více než stovka. Zúčastňujeme se také náborových dnů ve školách, podporujeme různé studentské soutěže, samozřejmě včetně soutěže Pekař roku junior, pořádáme pro školy exkurze a zapojujeme se do dalších různorodých projektů, abychom ukázali, že Albert podporuje řemeslo a že mu na mladé generaci zaměstnanců záleží.
Nový komentář