Veselé zavařovací historky , okořeněné dvěma recepty, které určitě řada z nás ocení, poslala ve svém příspěvku čtenářka s nickem Pegonela. A jako třešničku na dortu přidala i fotografii.

Dobrý den,

Přemýšlela jsem, co napsat k pondělnímu tématu „zavařování“. Jistě se Vám sejde spousta receptů na kompoty, čalamády, okurky v nejrůznějších nálevech. Já si oblíbila nutelu! A dělám ji z jablíček…

Nutela z jablek

Toto je můj velice oblíbený recept na nutelu z jablek. Jednak proto, že tak využiji úrodu jablek ze zahrádky, ale hlavně a především proto, že synovi nabídnu zdravé mlsání a vím, co jsem do nutely dala. Nutelu má syn dokonce radši než tu kupovanou. Používám ji jako běžnou nutelu, na palačinky, do pohárů, na bramborové šišky, ale i samotnou k mlsání.

Potřebuji:

  • -          3 kg jablek
  • -          4 dl vody
  • -          1 kg krystalového cukru /může být i o něco víc, zvláště pokud máte kyselejší odrůdu jablek/
  • -          2 vanilkové cukry
  • -          100 g kakaového prášku
  • -          200 g čokolády na vaření
  • -          4 pudinkové prášky /Zkoušela jsem různé druhy: vanilkové, čokoládové, smetanové. Nejvíc nám chutná, když použiji 2 vanilkové a 2 čokoládové pudinky./
  • -          Kdo má rád, může přidat i maličko mleté skořice.

Postup: Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Společně s dalšími surovinami /kromě pudinkových prášků/ je rozvaříme, poté rozmixujeme a necháme vychladnout. Do směsi pak vmícháme pudinkové prášky a znovu společně povaříme. Nakonec hmotu vlijeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85 °C. Výsledná pomazánka musí být hustá.

Zasílám i fotografii.

foto

 

A ještě jsem si vzpomněla na dvě veselé příhody, obě jsem zažila na Hané, kam jezdívám za přáteli:

Na Hanou jezdím velmi ráda. Mám tam kamarádku, která žije s bratrem a svou mamkou v domečku na vesnici. Miluji malou vesničku i domek s dvorkem, kde můj syn odpočívá v houpací síti, hraje si s králíky atd.

Ráda pomáhám kamarádčině mamince na zahrádce. Ten rok se urodilo hodně okurek a maminka mé kamarádky zavařovala ve velkém už tři dny. Ten třetí zjistila, že jí chybí zlatý prstýnek. „Musel mi sjet z prstu!“, lekla se. Hledali jsme všichni, ale prstýnek jsme nenašli.

„Asi mi spadl do kanálu, když jsem oplachovala okurky, ten už nenajdem.“ Řekla smutně kamarádčina mamka. Na dvorku mají vodu napojenou rovnou nad kanál. Slouží pro napájení zvířat, chovají prase, králíky a slepice, ale i k prvotnímu opláchnutí zeleniny ze zahrádky. Jako nyní na okurky.

V zimě mi volala kamarádka: Její maminka prstýnek přece jen našla! „A kde byl?“, zajímala jsem se. „No, v okurkách, ona ho omylem zavařila.“ Smála se kamarádka.

Ze stejného prostředí je i můj druhý příběh: Stejná vesnička, stejná rodina a maminka zavařující okurky. Až po zavaření prvních sklenic maminka zjistila, že omylem nedala do sklenic potřebné koření. Ona totiž si dělá nálev sama: Má přesný recept, dává koření přímo do sklenic a to pak zalije jen horkou vodou. Tak tehdy zavařila okurky jen ve vodě. Jíst se ale nedaly J.

Ještě snad jeden recept na dovolenou. Jedete na chatu, chalupu nebo pod stan? Nevíte, jak se vypořádáte s vařením? Nevařte… maso si zavařte předem doma. Tady je recept:

Zavařené maso

 Ingredience:

3 kg vepřového (libového bůčku, plece, ap.), Kotányi směs Vepřová pečeně

Maso nakrájet na kousky, smíchat se sáčkem koření, nastrkat do středních zavařovacích sklenic (cca 300 ml), zavíčkovat, sterilovat 1 hod. nejlépe v papiňáku na utěrce (stačí zalít vodou do výše 5 cm) a druhý den ještě jednou 1 hod. Maso se úplně rozplývá, skvěle se i maže na chleba jako vepřové ve vlastní šťávě.

S pozdravem a přáním dobré chuti

Pegonela

___________________

Tak to je parádní tematický příspěvek! Veselé příhody, recepty i fotografie. Moc děkuji Pegonelo a přeji hodně zdaru při dalším zavařování a vašim známým už žádné prstýnky v okurkách. :)

Saša

Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.

Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).

  • A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:) 

darek