Foto: Shutterstock.com
Sladké červené plody jsou skvělé nejen čerstvé, do nejrůznějších moučníků, ale hodí se také na zavařování kompotů či marmelád. Plody obsahují velké množství užitečných vitamínů i minerálů, ale stejně je tomu tak i u pecek a stopek. Podle vědeckých studií mají i ty léčivé účinky. Třísloviny obsažené v třešňových stopkách mají skvělé detoxikační účinky, pomáhají proti kašli a jsou velmi užitečné při léčbě infekcí močového měchýře a při infekci ledvin. Jsou výborným prostředkem na revma, zlepšují činnost lymfatického systému, čistí krev a regenerují játra. Dobře také tlumí menstruační bolesti. Proto, až si letos budete na třešních pochutnávat, dejte si stranou zbytky, které běžně vyhazujete – tedy stopky a pecky. Můžete je totiž využít mnoha zajímavými a užitečnými způsoby.
Foto: Shutterstock.com
Čaj ze stopek
Pokud se rozhodnete pro sušení třešňových stopek a pecek, je to způsob, jak šikovně uchovat aspoň část chutného ovoce a využít jej později během roku. Stopky můžete usušit jak v sušičce nebo jen tak na slunci. A pak je využít k výrobě čaje. Není to nic složitého. Stačí zalít polévkovou lžíci třešňových stopek (čerstvých nebo sušených) 1/4 litrem vody, povařit 2-3 minuty a pod pokličkou louhovat ještě 5-10 minut. Poté odvar sceďte a můžete podávat.
Foto: Shutterstock.com
Polštářek na bolest
O tom, že pecky jsou dlouhodobě schopné udržet teplotu, jste nejspíš slyšeli, a tak se také často používají do léčivých polštářků, které potom umějí ulevit od mnoha neduhů. Nemusíte ale za něj utrácet a celkem jednoduše si jeden takový doma vyrobit.
Budete potřebovat:
- větší množství usušených a čistých pecek (pecky můžete také vyvařit v horké vodě, tím byste je měli zbavit zbytků dužiny, která by mohla začít plesnivět)
- kousek látky (velikost záleží na vás, počítejte s tím, že vrstva pecek by měla po rozložení tvořit asi tři až pět centimetrů
- jehlu, nit případně šicí stroj
Jak na to?
Z vybrané látky si vystřihněte dvakrát požadovaný tvar a sešijte oba kusy k sobě tak, aby vám zůstala jedna strana otevřená. Poté otočte na líc a vsypte do „sáčku“ třešňové pecky a zašijte poslední stranu. A máte hotovo. Dobré je pytlík naplnit tak ze dvou třetin, je pak hezky ohebný a přilne příjemně k části těla, kde je zrovna potřeba .Pytlík pak můžete nahřát v mikrovlnné troubě nebo na horkém radiátoru. Pak přiložte na postižené oblasti. Nahřívací polštářek vám přinese úlevu při bolesti zad či břicha (např. při bolestivé menstruaci či dětských kolikách), namožených svalů nebo bolavých kloubů. Ale také při nachlazení k uvolnění čelních dutin, při migréně a bolestech hlavy. A pokud polštářek vložíte do mrazáku, vznikne vám chladivá verze, kterou oceníte při úrazech jako je vymknutý kotník, naražené koleno či různé otoky nebo štípance.
A ještě jeden skvělý tip na závěr. Jak co nejrychleji vypackovat větší množství třešní? Podívejte se na trik se zdobičkou a brčkem.
Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, ireceptar.cz, blesk.cz, dobrenapady.cz
Nový komentář
Komentáře