Pečicí trouba, kdo z nás ji dnes doma nemá? Jestliže se ale chystáte ke koupi trouby nové,
"Jako u ostatních spotřebičů, ze všeho nejdříve přemýšlíme, jestli chceme troubu v kombinaci s varnou deskou, nebo zvlášť. Rozhodneme-li se pro kombinaci s varnou deskou, můžeme si vybrat ze dvou variant. Volně stojící sporák, nebo vestavba. U druhé varianty najdeme ovládací tlačítka varné desky na čelním panelu trouby.
Rozhodneme-li se, že chceme varnou desku a troubu samostatně, má to jednu podstatnou výhodu. Troubu si můžeme nainstalovat do výšky očí a nemusíme se tak ohýbat k připravovanému pokrmu. Horká trouba navíc není v dosahu dětí. Varná deska má potom ovládací tlačítka přímo na své ploše. U nových kuchyní bych se rozhodně přikláněl k tomuto řešení."
Elektrickou nebo plynovou?
Další, podle čeho si troubu vybíráme, je to, jestli jde o troubu elektrickou nebo plynovou. Navíc si můžeme vybrat také troubu, která má navíc cirkulující horký vzduch - troubu horkovzdušnou, v kombinaci s grilem, nebo nejmodernější troubu parní. Ty poslední jmenované jsou u nás ještě pořád dosti drahé a budeme se jim věnovat ve zvláštním článku.
"Většina kupujících dává přednost troubám elektrickým, popřípadě elektrickým v kombinaci s horkovzdušným provozem. Plynové trouby příliš oblíbené nejsou, a to hlavně proto, že pečou pouze zespoda. Elektrické, oproti tomu, mají vždy pečení zespoda i shora."
Výhodou elektrických trub kombinovaných s horkovzdušným provozem je hlavně fakt, že k přípravě pokrmu potřebujete asi o dvacet stupňů nižší teplotu než u klasických trub, a tím vlastně šetříte energii. Další velkou výhodou je, že horký vzduch v troubě rovnoměrně cirkuluje, a tak můžete zároveň připravovat jídlo v několika patrech trouby. A co je na tom nejlepší, pokrmy můžou být různého druhu (slané, sladké) a navzájem od sebe nepřechytávají své vůně.
Pozor na horké pekáče!
Velice důležitá je bezpečnost při manipulaci s pekáči a plechy, které vytahujeme horké z trouby. Proto je dobré zvolit si ten správný výsuv.
"V nejlevnějších troubách jsou na bočních stranách trouby drážky, do kterých můžete zasouvat buď mřížku, na kterou pokládáte pekáče nebo jiné nádoby, nebo přímo plech, který do drážek zapadne. Tento způsob výsuvu není příliš praktický. Když máte plech nebo mřížku vysunutou do poloviny ven, je nestabilní a můžete se popálit horkou nádobou.
Mnohem bezpečnější jsou buď celé výsuvné vozíky, kdy přední kryt trouby neotevíráte, ale vysunute spolu s obsahem trouby. U těch nejlepších pečicích trub se přední kryt opět odklápí a vy můžete vysunout plech v troubě nebo mřížku, s tím rozdílem, oproti levným troubám, že se vám nekymácí a jsou velice stabilní. Přirovnat je můžeme k plnovýsuvům u zásuvek."
A něco navíc...
"Nové trouby jsou opravdu dokonalé. Mají mnoho funkcí a je jen na vás, které si vyberete a do
Pořád se ještě prodávají trouby, kde teplotu nastavujete pomocí otočného knoflíku. Čím dál častější je ale digitální ovládání, kdy teplotu regulujete po jednom stupni. Digitální ovládání je dobré taky proto, že vám u některých trub ukazuje zbytkové teplo, můžete si nastavit čas, kdy chcete, aby se trouba vypnula, na displeji se vám zobrazuje program na jaký pečete, teplota pečení, můžete si naprogramovat spuštění či vypnutí trouby.
Další vymožeností u moderních pečicích trub je tzv. tepelná sonda. Tu jednoduše zabodnete do připravovaného masa a sonda ukazuje teplotu uvnitř. Nakonec vám ukazuje zbytkový čas, který zbývá do dohotovení pokrmu. Čas i teplota jsou zobrazovány na displeji trouby, protože tam sonda vysílá signál. Po upečení se trouba sama vypne."
Čištění - není problém!
"Každá kuchařka dobře ví, že vyčistit troubu bývá dost velký problém. Ale i na to už výrobci myslí. U trub, které mají speciálně upravený vnitřní povrch není jejich udržování problém.
Luxusnější pečicí trouby jsou vybaveny pyrolytickým čištěním. Trouba se při něm zahřeje na teplotu kolem 500 °C a všechny nečistoty se z trouby prostě spálí na popel, který z trouby j
Jiné trouby jsou vybaveny speciální povrchem, který ucpe všechny póry, a čištění je pak velice snadné. Z takovéhoto materiálu se vyrábí i plechy, na kterých se vám nic nepřipálí.
A dalším řešením jsou odnímatelné vnitřní stěny trouby, které jednoduše vyndáte ven a umyjete ručně nebo v myčce na nádobí."
Poradili jsme vám při výběru trouby? Nebo se potřebujete ještě na něco zeptat?
Nový komentář
Komentáře
Ještě jsem chtěla doplnit pro Suzanne, Pavlusku a spol.: kdepak měli troubu stará kamna, kde byla dvířka do pece?
Určitě to nebylo při zemi
...
Já se potýkám s problémem jak vyčistit nastříkané zbytky tuku po grilování.
Ať stříkám a myji čímkoliv, nejsem spokojená, trouba není jako nová, je to na ní pořád vidět.
My máme troubu spíše ve výšce pasu, o něco výš, to mi přijde akorát.
Vanessa: nebo plotýnkovej vařič na ukuchtění ...
Já sem viděla sporáky v akci od Mory už za 6.500,-
Trouba ve výšce očí by mě taky zabila...to mi připomíná tu okřídlenou školní poznámku "močí do výše očí"
Jinak jsem si teď v době obrovského výběru různých trub nebo troub?? vzpomněla na druhou babičku, která měla v domečku taková ta kachlová kamna s troubou /přehodila se taková páčka u kamen, aby teplo šlo pod troubu/ a jediná "digitální" regulace trouby byl děda, který měl vždy připravená různá dřívka. Když babička zavelela, dnes pečeme maso, tak troubu pořádně rozhicoval, když se pekly buchty, tak musel topit jemně a stejnoměrně. Někdy se babička zlobila, že jí dědek bláznivá připálil buchty. On děda strašně rád seděl u kamen a přikládal.
Vanessa: Remoska je opravdu prima, když jsem neměla sporák, tak jsem v ní pekla úplně všechno. Moje kolegyně, která bydlela v pidigarsonce, v remosce pekla i vánoční cukroví. moje babička ji využívala také hodně. Dostala jsem remosku "do výbavy" od babičky, byla jsem blbá a ohrnovala nad ní nos, ale později jsem ji ocenila také.
Trouba jako trouba
když se s ní člověk naučí pořádně zacházet a přijde na různý vychytávky je výsledek vždy mňamózní
Žabina, ono ten výraz "ve výšce očí" není ten správný, protože ve výšce očí může být horní okraj
- trouba má být tak, abys ani neohývala ani si nemusela brát stoličku. Mě zase nevyhovuje plazit se před troubou na zemi
Pavluska: s bílou holí
...
, při podlévání bych si asi musela vzít štokrdličku....
ne, vážně, taky nevidím nic praktickýho mít ji ve výšce očí...jelikož jsem to malé
Řekla bych, že trouba ve výšce je samozřejmostí a podle výšky majitelky se dá umístit (taklže je jedno, zda máte 140 nebo 180 cm).
Pyrolíza (samočištění) je super), ale zatím u nás navýší cenu trouby o mnoho tisíc. Spíš mě překvapilo, že některé trouby vyhlášených značek nemají chlazení předního skla
Taky se mi nezdá manipulace s horkým pekáčem ve výšce moc bezpečná. Ale ten výsuvný vozík, to je vynález
A cože je to ta "elektrická trouba"?
A na jakém tel
.číslu se to jídlo objednává?
Eva_Fl: to by se mi mooooc líbilo
Ja jsem vubec netusila, jak to samocisteni probiha, ale je fakt, ze trouba je po nem dokonale cista - s obcasnou hromadkou popela...
a pokud nejsi standartní výška, ale malé
přistupuj k troubě s žebříkem
Trouba ve výši očí nezní špatně, ale při své šikovnosti bych si na sebe při první příležitosti vylila horký omastek z pekáče.