Milé čtenářky,jelikož jsou Vánoce už téměř za dveřmi, přišlo mi líto toho trochu nevyužít. A tak dnešní díl nebude o medu v kosmetice, jak jsem slibovala minule. Dnes si budeme povídat o cukru a především o tom, čím ho nahradit.
Určitě už pečete (nebo máte možná už napečeno) vánoční cukroví. Bohužel spousta známých receptů obsahuje jako hlavní ingredienci bílý cukr. Ten je ale, jak všichni víme, velice nezdravý. Často a právem se o něm říká že je to jed. Tloustne se po něm a způsobuje spoustu nemocí.
Zkuste tedy místo bílého cukru používat například ten třtinový. Tmavé cukry jsou totiž bohaté na vápník, hořčík, železo a vitamín B. Vhodný je také cukr palmový. Dejte si ale pozor, co kupujete a čtěte si složení. Pod „hnědým“ cukrem se často skrývá jen ten bílý obarvený melasou či karamelem. I tak je ale lepší se cukru spíše vyhýbat.
Zkusit můžete i sladidla tekutá. Co třeba starý dobrý med nebo sirupy? Javorový, fíkový či agáve. Javorový se vyrábí z mízy z cukrového javoru. Agáve je mexická rostlina, ze které se vyrábí například tequilla. Sirupy jsou poměrně řídké, ale velmi sladké. Jsou to v podstatě sladké šťávy. Většinou platí, že čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Používat je můžete do těsta, nápojů, marmelád ale třeba i do čaje.
Vaší pozornosti by neměla uniknout ani stévie nebo xylitol, přírodní sladidlo, které se získává například z březové kůry. Jsou většinou stejně nebo i více sladké jako cukr, obsahují ale mnohem méně kalorií a jsou celkově zdravější. Xylitol dokonce asi o 40 procent míň než bílá krupice. Stévie je na rozdíl od klasických cukrů téměř nekalorická a je vhodná i pro diabetiky.
Já letos cukroví budu péct určitě ve zdravější variantě. A co vy?
Nový komentář
Komentáře
Tady se píše: Tmavé cukry jsou totiž bohaté na vápník, hořčík, železo a vitamín B.
Někde jsem četla, že jsou to tak zanedbatelné hodnoty, že by se muselo toho cukru sníst kolik kilo
https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Cukr je pořád cukr. Žádný není zdravější než jiný:-)
med nebo kvalitní třtinový
někde jsem četla, že je to jedno, že ani ten hnědý není žádný zázrak, tak možná by bylo fajn věnovat se tématům, o kterých máte něco načteno..
nejlíp žádný cukr ale med
No,on pořád ještě někdo věří,že hnědý cukr je "zdravý"? Je to pořád jenom cukr,který má stejnou kalorickou hodnotu,jako ten bílý!!!
Pentlička — #5 Přesně tak
Pentlička — #5Ke všemu jsem někde četla, aby výrobci ušetřili, tak hnědý cukr je dělaný tak, že zkaramelizují ten bílý. Ne samosřejmě všichni výrobci, ale je to tak. Takže zlaté poctivé ingredience (máslo, bílý cukr, bílá mouka) na klasické vánoční cukroví.
Cukroví peču jednou za rok na Vánoce a nic nahrazovat nehodlám. Používám poctivé oříšky, cukr, vejce, mouku a máslo a chci, aby cukroví mělo tradiční doboru chuť, na kterou jsem zvyklá. Na nějaké zdravé varianty kašlu. Kromě toho jsem mockrát četla vyjádření odborníků, že cukr je cukr, ať je řepný nebo třtinový, bílý nebo tmavý, je úplně stejně nezdravý a škodlivý. Ale ať, na něco člověk umřít musí a já si raději pochutnám, než abych se celý život nějako omezovala. Howgh!
Mám na cukr alergii, nahrazuji jej sirupem agávovým, rýžovým a stévií
Napekla jsem jak nezdravé, tak zdravější varianty cukroví. A už cca rok občas nahrazuji cukr rapadurou, kdyby nebyla tak drahá, tak jí budu používat mnohem častěji.
Třtinový cukr ve špajzu mám a lepší věci s ním sladím. Ale nemůžu se vzdát toho "nezdravého" - stačí porovnat ceny. Jen mi vrtá hlavou - řepný cukr není přírodní? Řepa je přece rostlina
Nahrazuji a ráda