Milé čtenářky,jelikož jsou Vánoce už téměř za dveřmi, přišlo mi líto toho trochu nevyužít. A tak dnešní díl nebude o medu v kosmetice, jak jsem slibovala minule. Dnes si budeme povídat o cukru a především o tom, čím ho nahradit.

Určitě už pečete (nebo máte možná už napečeno) vánoční cukroví. Bohužel spousta známých receptů obsahuje jako hlavní ingredienci bílý cukr. Ten je ale, jak všichni víme, velice nezdravý. Často a právem se o něm říká že je to jed. Tloustne se po něm a způsobuje spoustu nemocí.

brown

Zkuste tedy místo bílého cukru používat například ten třtinový. Tmavé cukry jsou totiž bohaté na vápník, hořčík, železo a vitamín B. Vhodný je také cukr palmový. Dejte si ale pozor, co kupujete a čtěte si složení. Pod „hnědým“ cukrem se často skrývá jen ten bílý obarvený melasou či karamelem. I tak je ale lepší se cukru spíše vyhýbat.

Zkusit můžete i sladidla tekutá. Co třeba starý dobrý med nebo sirupy? Javorový, fíkový či agáve. Javorový se vyrábí z mízy z cukrového javoru. Agáve je mexická rostlina, ze které se vyrábí například tequilla. Sirupy jsou poměrně řídké, ale velmi sladké. Jsou to v podstatě sladké šťávy. Většinou platí, že čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Používat je můžete do těsta, nápojů, marmelád ale třeba i do čaje.

Vaší pozornosti by neměla uniknout ani stévie nebo xylitol, přírodní sladidlo, které se získává například z březové kůry. Jsou většinou stejně nebo i více sladké jako cukr, obsahují ale mnohem méně kalorií a jsou celkově zdravější. Xylitol dokonce asi o 40 procent míň než bílá krupice. Stévie je na rozdíl od klasických cukrů téměř nekalorická a je vhodná i pro diabetiky.

Já letos cukroví budu péct určitě ve zdravější variantě. A co vy?