DSC_0194.jpg (141 KB)

Suroviny

  • 1 králík
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • kus másla

na přílohu

  • 200 g mražené zeleniny Bonduelle hrášek s mrkví
  • 100 g mražené kukuřice
  • 100 g mražených fazolových lusků
  • 100 g mraženého špenátu
  • 1 velká cibule
  • 100 g másla
  • hotové špecle, jako příloha

DSC_0199.jpg (109 KB)

Postup

Králíka omyjte a osušte. Ze všech stran, i zevnitř, osolte a opepřete, potřete prolisovaným česnekem. Dejte do pekáče a podlijte asi 1,5 dcl vody. Na králíka dejte pár kousků másla. Přiklopte víkem. Ideální je, když použijete kameninový, nebo litinový pekáč.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C. Jak dlouho? To záleží, jak velikého králíka máte. Ihned po vložení pekáče do trouby stáhněte teplotu na 150 °C. Pečte dlouho, doměkka. Po hodině a půl maso zkontrolujte. Králíka otočte na druhou stranu, podle potřeby můžete přidat trochu vody. Pečte další hodinu až dvě, podle velikosti králíka. Pokud spěcháte, můžete maso péct na 180 °C místo 150 °C. Potom dobu pečení zkrátíte. Až je maso měkké, sundejte víko, zvyšte teplotu na 200°C a dopečte chvíli králíkovi kůrku.

Mezitím co se králík peče, připravte zeleninu. Bude to celkem rychlovka.

Mraženou zeleninu vyndejte z mrazáku ven a nechejte povolit. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte kousek másla, na kterém osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte všechnu mraženou zeleninu, kromě špenátu. Opékejte asi deset minut na střední teplotu. Ochuťte solí a pepřem, můžete přidat i čerstvé bylinky. Nakonec přidejte i špenát a prohřejte ještě pět minut. Do horké zeleniny vmíchejte máslo. 

Na suché pánvičce prohřejte špecle. Můžete opéct lehce dokřupava. 

Podávejte spolu s králíkem, zeleninou, přelité výpekem z masa.

Dobrou chuť přeje Elly.

Chcete si o víkendu upéct králíka?

Králík na smetaně

kralik555.jpg (80 KB)

Králík pečený se šalotkou a česnekem

DSC_2044.jpg (137 KB)

Králík v bramboráku

kralikbra.jpg (48 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová

Reklama