DSC_0462.jpg (93 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 krásného velkého králíka
  • 100 g Francouzské hořčice Avokádo
  • 1 velký pastinák
  • 1 svazek běžné lahůdkové cibulky z marketu (nebo 2 až 3 kusy, když máte větší, domácí)
  • 2 celé česneky
  • sůl
  • čerstvě mletý červený pepř 
  • čerstvý tymián
  • olivový olej 
  • kousek másla
  • 300 ml smetany ke šlehání

Postup

Troubu předehřejte na 160 °C. 

Připravte si velký pekáč (já mám ráda litinový) s poklicí. Na dno nalijte asi tři lžíce oleje a asi jednu lžíci másla. Rozehřejte a ze všech stran opečte králíka, ochuceného solí a čerstvě nadrceným nebo namletým pepřem. Nakonec králíka potřete francouzskou hrubozrnnou hořčicí.

Do pekáče přidejte očištěný a nakrájený pastinák, lahůdkovou cibulku a obě celé hlavy česneku. Ty podélně překrojte napůl a do pekáče je vložte neoloupané.

Ochuťte ještě čerstvým tymiánem. Přiklopte a pečte doměkka.

Budete péct 45 minut, až hodinu a kousek, podle toho, jaké máte maso, jak velkého králíka, jak kvalitního… Po 20 minutách králíka otočte. Na posledních 20 minut přilijte do pekáče smetanu a pečte dál.

Upečeného králíka vyndejte z pekáče. Vyberte snítky tymiánu, upečený česnek vyloupněte ze slupky (jde to velice lehce) do pekáče. Obsah pekáče přelijte do mixéru nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Hotovo!

Podávejte s hotovými dýňovými noky, pěkně měkké maso s jemnou omáčkou.

Dýňové noky si připravte podle našeho receptu na 

Dýňové noky s liškovou omáčkou

1.jpg (126 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Králík pečený se slanou kořenovou zeleninou

2.jpg (382 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama