
Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 1 krásného velkého králíka
- 100 g Francouzské hořčice Avokádo
- 1 velký pastinák
- 1 svazek běžné lahůdkové cibulky z marketu (nebo 2 až 3 kusy, když máte větší, domácí)
- 2 celé česneky
- sůl
- čerstvě mletý červený pepř
- čerstvý tymián
- olivový olej
- kousek másla
- 300 ml smetany ke šlehání
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C.
Připravte si velký pekáč (já mám ráda litinový) s poklicí. Na dno nalijte asi tři lžíce oleje a asi jednu lžíci másla. Rozehřejte a ze všech stran opečte králíka, ochuceného solí a čerstvě nadrceným nebo namletým pepřem. Nakonec králíka potřete francouzskou hrubozrnnou hořčicí.
Do pekáče přidejte očištěný a nakrájený pastinák, lahůdkovou cibulku a obě celé hlavy česneku. Ty podélně překrojte napůl a do pekáče je vložte neoloupané.
Ochuťte ještě čerstvým tymiánem. Přiklopte a pečte doměkka.
Budete péct 45 minut, až hodinu a kousek, podle toho, jaké máte maso, jak velkého králíka, jak kvalitního… Po 20 minutách králíka otočte. Na posledních 20 minut přilijte do pekáče smetanu a pečte dál.
Upečeného králíka vyndejte z pekáče. Vyberte snítky tymiánu, upečený česnek vyloupněte ze slupky (jde to velice lehce) do pekáče. Obsah pekáče přelijte do mixéru nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Hotovo!
Podávejte s hotovými dýňovými noky, pěkně měkké maso s jemnou omáčkou.
Dýňové noky si připravte podle našeho receptu na
Dýňové noky s liškovou omáčkou
Foto: Alena Kolaříková
Králík pečený se slanou kořenovou zeleninou
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Tak noky z dýně vyrobeny. Byly dokonalé. Měli jsme je s pstruhem a opravdu lahoda. Jenom jsem musela do noků trochu více přidat mouky. 450g pyré z dýně Hokkaido a 100g hladké mouky - v tomto poměru s jedním žloutkem a kořením bylo těsto spíše na kapání než na noky. Takže jsem přidala tolik mouky abych docílila jemného těsta, vytvořila noky, dala odpočinout do lednice a poté vařila dokud noky nevyplavaly na povrch. Výsledek byl jemný, lahodný a nikdy bych neřekla, že základem je dýně
Vypadá to moooooc chutně
Už mám dýni v troubě. Zítra budou noky
¨Králíka sem nedělala ani nepamatuji. Musím to hned napravit! Děkuji za inspiraci!
Hned bych si dala
Přemýšlím nad těmi dýňovými noky.