DSC_0209.jpg (239 KB)

Suroviny

  • 1 kg vepřového boku s kůží
  • špenát - 1 velký sáček čerstvého nebo 400 g mraženého (celé listy, posekaný)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 velká cibule
  • trocha sádla
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • česnek
  • 2 cibule

domácí noky

  • 1 kg ve slupce uvařených moučnějších brambor
  • zhruba 300 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli

DSC_0213.jpg (100 KB)

Postup

Nejprve si připravte bůček, který dáte péct do trouby. Kůži na vepřovém boku nařízněte velice ostrým nožem. Udělejte do ní rovné zářezy, asi půl cm od sebe. Do bůčku ze všech stran vetřete sůl, mletý kmín a pepř. Do zářezů dejte plátky česneku. Použijte asi tři stroužky. 

Maso dejte do pekáče, kůží nahoru. Nepodlévejte. Nepřikrývejte a dejte do trouby vyhřáté na 220 °C. Na tuto vyšší teplotu pečte asi 15 až 20 minut. Teplotu ztlumte na 130 °C a pečte dál, minimálně dvě hodiny. Po hodině pečení přidejte do pekáče na měsíčky nakrájenou cibuli. Průběžně otevírejte troubu a přelévejte bůček vypečeným tukem. Celková doba pečení záleží na tom, jak vysoký bůček máte. Ale upečené maso poznáte snadno. Téměř se rozpadá. Na nižší teplotu se bude péct minimálně dvě až tři hodiny. 

Upečený bůček vyndejte z trouby a nechejte deset minut odpočinout, než jej začnete krájet. 

Mezitím co se bůček peče, připravte si zbylé části oběda.

Brambory uvařte ve slupce, v osolené vodě. Horké oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo propasírujte lisem na brambory. Brambory dejte do mísy a přidejte vejce a polovinu mouky. Promíchejte a podle potřeby přidávejte mouku. S těstem byste neměli pracovat dlouho, nelekejte se toho, že těsto bude stále trochu lepit. Kdyby bylo husté a nelepilo, hotové noky by byly příliš tuhé a ne nadýchané, jak je chceme. 

Z hotového těsta ihned tvořte noky, bramborové těsto totiž časem začne řídnout. Na pomoučené ploše uválejte hada o průměru asi 1,5 až 2 cm. Nožem odkrajujte kousky dlouhé asi 2,5 až 3 cm. Noky dejte vařit do vroucí, osolené vody. Hotové jsou v okamžiku, kdy vyplavou na povrch. Vyndejte je ven a podávejte s masem a špenátem.

Když se blíží doba, kdy bude bůček hotový, připravte si špenát. 

V hrnci si rozehřejte kousek sádla a osmahněte na něm cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte nasekaný česnek, podle chuti, ideálně asi 2 až 3 stroužky. Promíchejte a chvíli společně opékejte. Vsypejte špenát. Ochuťte solí a pepřem. Špenátu stačí pár minut, aby změknul. Zalijte ho smetanou a ještě chvíli nechejte na plotně. Špenát nesmí být moc řídký, můžete na chvíli zvýšit teplotu a přebytečnou tekutinu vyvařit. Tím se špenát zahustí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pořádný kus vepřového masa

Asijský bůček na grilu

bucek4.jpg (59 KB)

Krkovička pečená na bramborách

krkovice1.jpg (251 KB)

Grilovaná krkovička a smetanové brambory

DSC_2657.jpg (118 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama