Ať už máte v kuchyni nejmodernější spotřebič, nebo se snažíte najít společnou řeč s postarším kouskem, nezaškodí znát několik základních pravidel, jak správně používat kombinovanou troubu, tedy tu se spodním a horním ohřívacím tělesem, horkovzduchem a grilem. Ušetříte si mnohá zklamání z přesušených, spálených nebo naopak nedopečených výtvorů.

6283a0d983f3dobrazek.jpg

Kam s pokrmem?

Uvnitř trouby jsou vodicí lišty, umožňující vložení roštu nebo pekáčů na čtyři, případně pět úrovní. Základní pravidlo zní: úrovně pro vkládání příslušenství se počítají odzdola nahoru. Pozice číslo jedna je dole a hodí se hlavně pro pečivo z těžkých těst, jako jsou vánočky, mazance, domácí chléb a také pro pomalu pečené maso.

Naopak pozice čtyři nebo pět se nacházejí v horní části spotřebiče u grilovacích těles, a skvěle se hodí pro pokrmy, které potřebujete péct rychle a intenzivně, jako třeba pizzu s křupavým povrchem. Nebo pro gratinování a grilování. A prostřední pozice představuje zlatý střed. Některé trouby vám ale samy poradí, kam pokrm umístit.

Otáčení během pečení

Možná, že vaše trouba nepeče rovnoměrně a ze zkušenosti víte, že je nutné třeba plech s bramborami nebo cukrovím zhruba ve dvou třetinách pečení otočit. Jde o poměrně častý neduh a znamená to, že trouba není dobrá a zasloužila by si výměnu.

Skutečně rovnoměrné pečení zaručuje klenutý vnitřní prostor, jako mívaly tradiční pece na dřevo. A právě tradičními pecemi se inspirovala tradiční česká značka. „Díky patentovanému tvaru vnitřního prostoru a prostorové cirkulaci vzduchu proudí teplo dokonale okolo připravovaného pokrmu, který je propečený skutečně rovnoměrně,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Horkovzdušné pečení

Pečení technikou horkého vzduchu aktivuje spolu se zvoleným topným tělesem i větrák. Umožňuje intenzivnější proudění horkého vzduchu kolem připravovaného jídla. Rychleji se tak vysuší povrch připravovaného pokrmu a vytvoří se tlustší kůrka. Horkovzdušné pečení je ideální pro přípravu pečiva typu sušenky či cukroví, ale používá se i na pečení masa, zeleniny a na sušení potravin na jedné nebo více úrovních současně. Přidáním páry se jídlo na povrchu lépe zapeče a bude křupavější.

6283a107eb207obrazek.jpg

Horkovzdušné fritování

Některé trouby mají i funkci intenzivního pečení na způsob horkovzdušné fritézy. Je to zdravá verze přípravy hranolek, nugetek a dalších dobrot rychlého občerstvení bez tuku na smažení a s nižším
obsahem kalorií. Hodí se pro malé kusy masa, ryb, zeleniny a mražených polotovarů - hranolků, kuřecí medailonků, rybích prstů apod. Přidáním páry se jídlo na povrchu lépe zapeče a bude křupavější.

Turbo pečení

Tento režim používejte tehdy, když chcete, aby bylo jídlo rovnoměrně křupavé ze všech stran. Hodí se i při vícekrokovém pečení masa, protože umožňuje rychlé zhnědnutí povrchu v počáteční fázi a pomalé pečení ve druhé fázi. Maso bude šťavnaté a kůrka pěkně hnědá.

Horní a spodní ohřev

Klasiku představuje pečení pomocí spodního i horního topného tělesa. Jde o metodu, kterou nic nezkazíte. Hodí se pro běžné pečení na jedné úrovni, na přípravu suflé i pomalé pečení při nízkých teplotách. Když přidáte páru, jídlo se na povrchu lépe zapeče a bude křupavější. Když přidáte i horkovzduch, vytvoříte na pokrmu křupavou kůrku.

Pomalé pečení

Některé trouby mají i speciální funkci pro pomalé pečení. Hodí se pro pozvolné, šetrné a rovnoměrné pečení masa, ryb a pečiva na jedné úrovni. Uchová totiž větší podíl vody v připravovaném pokrmu, a proto maso zůstane šťavnatější a měkčí, a pečivo se rovnoměrně upeče a zezlátne. Používá se při teplotách od 140 °C do 220 °C.

Grilování

V dobré troubě snadno připravíte i grilované dobroty. Například ploché kusy masa, bruschettu, klobásky, řízky, ryby nebo špízy. Když přidáte i horký vzduch, povrch jídla se víc vysuší a v kombinaci s topným tělesem grilu získá intenzivnější barvu. Používá se proto pro rychlejší pečení masa a zeleniny.

6283a123a643eobrazek.jpg

Náš tip: Nová chytrá trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l je vybavena také termosondou a funkcí páry pro přípravu lahodných a zdravých jídel. Má 22 automatických pečicích programů - vyberte pouze typ jídla a jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu od 30 až do 300 °C i správný typ ohřevu a navrhne umístění v troubě. Pro zkušené kuchaře je tu naopak možnost naprogramovat si hned na začátku teplotu a čas pečení ve dvou krocích. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku - přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení i objemných jídel, například husy. Komfort zvyšuje velký průzor ve dvířkách i dvojité osvětlení, praktický teleskopický výsuv s jednoduchým klik systémem či tlumené zavírání a otevírání dvířek. O čištění bez námahy se postará automatické pyrolytické čištění. Stojí 13 990 Kč.
6283a1333b4aaobrazek.jpg