Vizovické pečivo, už podle názvu, pochází z valašského městečka Vizovice, odkud se jeho výroba postupně rozšířila dále.
Dříve se z vizovického pečiva vyráběly především ozdoby vánoční, kterými se zdobil celý dům a hlavně vánoční stromeček a také celé betlémy.

Z těsta se vyráběly různé tvary: zvířátka, kytky a figurky, které měly svůj symbolický význam. Lidé věřili, že když budou mít doma určitou figurku z vizovického pečiva, vyplní se jim to, co daná figurka symbolizuje. Základní vizovické figurky byly tyto: čáp, miminko, holubice, jelen, ještěrka, ježek, kachna, kohout, koník, labuť, mořská panna, mrtvá holubice, ovečka, páv, pavouk, rak, ryba, slunce, strom, štika, veverka, zajíc a žába. Každý z těchto symbolů něco znamená. Například miminko znamená radost, ovečka dobrou úrodu, pavouk přináší štěstí, žába je znakem čisté vody...

Při původním zpracování vizovického pečiva se užívalo pět základních technik: krájení, stříhání, mašličkování, vpichování a obtisk.

V dnešní době se výrobě vizovického pečiva věnuje jen málo lidí, a to především na Moravě. Chcete-li si jeho výrobu vyzkoušet, můžete to zkusit podle mého návodu.

Jak si připravit těsto
Na těsto si připravte co nejstarší hladkou mouku. Čím je mouka starší, tím je v ní více lepku. Zpočátku bych vám doporučila zpracovávat spíš méně těsta, protože hnětení je dost náročné na ruce.

Do misky nasypeme 1/2 kg hladké mouky a vlijeme 2 dcl vody. Těsto poté zpracováváme asi jednu hodinu (může být i déle), než vypracujeme tuhou hmotu bez hrudek, která se nám nebude lepit na prsty. Uděláme z ní bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku a dáme asi na 6 hodin do chladničky. 

Zpracování těsta
Po vyjmutí z lednice začneme těsto ihned zpracovávat.
Oddělíme si kousek, se kterým budeme právě pracovat, zbytek těsta necháme v sáčku, protože by nám na vzduchu oschlo a ztvrdlo. Z oddělené části můžeme tvarovat cokoliv podle naší fantazie.

Já jsem si pro své vizovické pečivo vybrala jednodušší postup, kdy jsem těsto rozválela válečkem na tenký plát a z něj jsem vykrajovala formičkami na pečení různé velikonoční tvary, vajíčka, zajíčky, kuřátka různých velikostí, ptáčky, ovečky, slepičky i kohoutky.
Ty jsem zdobila různými způsoby. Nastříhávala jsem jim křidýlka maličkými nůžkami, vtiskávala jsem jim očička a čumáčky z perliček nebo z koření, obtiskávala jsem do nich kolečka (pomocí vypnuté propisky)...
Nakonec jsem do figurek buď zespodu opatrně vpíchla párátko nebo špejli (to když jsem je chtěla mít na zapíchnutí do květináče), nebo jsem do nich na horním konci vpíchla očko vyrobené z drátku (to když jsem je chtěla mít na zavěšení).  

Pečení
Vyrobené ozdobičky jsem naskládala na plech vyložený pečicím papírem a nechala je na vzduchu asi čtyři hodiny oschnout. Potom jsem je potřela rozšlehaným vejcem a dala péct, nebo spíše sušit, do trouby při teplotě 50 °C. Tak jsem je sušila tři hodiny, teplotu jsem zvýšila na 100 °C a nakonec ještě více, aby pečivo zezlátlo. Při vyšších teplotách už ale musíte troubu hlídat, nebo by se vám mohlo stát, že na pět minut odskočíte, jako já, a najdete černé vizovické ozdoby. :-)

Upečené ozdoby jsem ještě dozdobila barevnými nebo lýkovými mašličkami, které jsem přivázala na špejli pod nimi nebo přímo na ozdobičku. Ozdobičky jsem napíchala do květináčů, ty, které byly na dlouhé špejli, jsem dala do vázy mezi jarní kytku a ozdoby s očkem jsem zavěsila na kroucenou vrbu.

Ozdoby z vizovického pečiva jsou moc hezké a přitom jejich příprava není moc složitá a ani nákladná. Nechcete to zkusit i vy?    

               
TÉMATA:
DŮM A BYT