DSC_0421.jpg (109 KB)

Věděli jste, že sardinky nemusí být jen ty mini rybičky v oleji, zavřené v plechovce? Že je můžete koupit čerstvé nebo mražené, o velikosti třeba poloviční makrely? Jsou výborné, když je upečete jednoduše s česnekem, solí a pepřem.

Suroviny

  • 1 kg mražených sardinek
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje

na salát

  • 500 g rajčat
  • 10 větších lístků čerstvé bazalky
  • 3 dalamánky nebo jiné pečivo (klidně chléb, kaiserka...)
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla

DSC_0412.jpg (138 KB)

Postup

Sardinky osolte a opepřete z obou stran. Posypejte sušeným česnekem. Naskládejte do pekáče, zakápněte olejem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C, asi 40 minut. Na horkovzduch, abyste mohli přidat i pečivo k opečení. Kůžička by měla být pěkně křupavá. Nedivte se té době pečení, prostě to má mít konzistenci grilované makrely.

Pečivo nakrájejte na kostičky. Nasypejte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte máslo, lehce posolte a dejte do trouby, k sardinkám, do druhého patra.

Opečte dokřupava, několikrát během pečení promíchejte.

DSC_0427.jpg (94 KB)

Mezitím, co se pečou kostičky pečiva, nakrájte rajčata. Dejte je do mísy. Přidejte nasekanou bazalku. Osolte a opepřete. Zakápněte olejem. Promíchejte.

Opečené kostičky pečiva přidejte do salátu těsně před podáváním. Můžete klidně přidat ještě další přílohu. Vařené brambory, kuskus, tarhoňu.

Sardinky nevykošťujte, ulomte hlavu i ocas a snězte to i s kostma. Pokud se to budete snažit vykostit, moc vám toho do pusy nezbude.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rybí hody na našem magazínu

Pstruh po toskánsku

DSC_0017.jpg (101 KB)

Pstruh s máslovým přelivem

pstruh8.jpg (137 KB)

Pstruh s brambory pečenými v alobalu

pstruh.jpg (157 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama