Sladké brambory - batáty, si při správné úpravě zamilujete. Výborné je z nich nejen pyré, ale uchvátí vás i upečené ve slupce, s vhodným kořením. Můžete je používat ve sladkých i slaných receptech. Kromě výborné chuti jsou také zdravé. Přečtěte si náš recept na rychlé a snadné hlavní jídlo.
Nevím, co mě u dnešního jídla bavilo více. Jestli příloha - výborně dochucené batáty pečené ve slupce, nebo kuřecí paličky s křupavou kůžičkou, upečené s cibulí a hruškami.
Batáty. Zvenčí na první pohled divné brambory, po rozkrojení trochu jako dýně. Ideální je, když je můžete uvařit ve slupce. Ta totiž obsahuje velké množství betakarotenu, o který je škoda se připravit.
Suroviny
- 10 - 12 kuřecích paliček
- 3 velké červené cibule
- 2 pevné hrušky
- několik batátů - asi tak 700 g
- sůl a pepř
- olivový olej
- bylinky nebo koření k dochucení
Postup
Kuřecí paličky osolte, opepřete a naskládejte do pekáče. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a na čtvrtky nakrájené hrušky. Ty také lehce osolte a opepřete. Dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte doměkka a do zkřupnutí kůžičky. Z cibule, masa i hrušek se vypečou šťávy, které dohromady tvoří trochu úžasně chutné omáčky. Můžete, ale nemusíte, přidat malinko vody. Tím si připravíte i více omáčky.
Pečte přikryté, před koncem můžete odkrýt. Hlavně kvůli kůžičce.
Batáty pořádně omyjte a nakrájejte na menší kousky, jak vidíte na fotografiích. Klidně by to mohly být i kolečka. Jak se vám bude líbit. Připravte si na ně ochucený olej. Přidejte do něj sůl, pepř a koření. Já jsem použila kromě soli a pepře trochu esence z vlašských ořechů. V tomto oleji pořádně batáty vymáchejte.
Ještě můžete zlehka osolit. Dejte péct, klidně hned vedle kuřecích paliček. Na stejnou teplotu, přikryté. Dopékat do křupava můžete odkryté. Při času pečení se musíte řídit velikostí batátů, kterou jste nakrájeli. Kolečka se budou péct kratší čas než osminky.
Všechny suroviny podávejte společně, na jednom talíři. Maso lehce přelijte vypečenou šťávou, klidně můžete přidat i oblíbený dip.
Dobrou chuťpřeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
kozeluhova — #4 já taky ne a musím uznat, že vypadají dobře
Batáta mám ráda, pečené jsou opravdu vynikající
kozeluhova — #4Naše děti říkají, že chuť je mezi brambory, mrkví a dýní :-)
Děvčata, je rozdíl mezi těmi okrasnými rostlinami z truhlíku a kupovanými hlízami? Urodili se mi nádherné ale bojím se je konzumovat... přitom latinský názem je stejný.
kozeluhova — #4Nasládlé jemnější brambory.
to je parada. diky za typ. zrovna tu bataty mam.
Jsem asi ostuda,ale ještě nikdy jsem batáty neměla,jak chutnají?
mňam
Batáty miluju
Batáty už jsem párkrát obhlížela. Jenomže ony jsou takové...divné Nepěkné, flekaté a nelákavé. Možná je to chyba obchodu, že tak vypadají. Kdyby stály 10 korun za kilo, riskla bych to.