Kuřátko v jarních barvách vám rozveselí den a zachutná vaší rodině třeba jako voňavý nedělní oběd. Pečená mrkev provoněná šťávou z kuřete a ve stejné šťávě uvařená čočka. Všechno z jednoho pekáče, z trouby a s minimem práce.
Kuře je prostě vděčný základ na každý oběd. Pečené, dušené, smažené, vařené. Vcelku, rozporcované, na kousky, plátky, v polévce. Jeho příprava většinou netrvá dlouho, a když už nevíte coby, potřete ho grilovacím kořením a vcelku upečete. Doplníte rýží a máte královský oběd, při kterém budou dospělí i děti olizovat každou kostičku.
Já jsem tentokrát typ jídla, které miluje každá kuchařka. Z jednoho hrnce/pekáče. Minimum nádobí, rychlá příprava. A krásná volná neděle :-)
Suroviny
- 1 celé kuře
- 250 g červené čočky
- 6 velkých mrkví
- růžová himalájská sůl
- 100 g másla
- 350 ml vody
Postup
Kuře omyjte a osušte. Naporcujte na 4 díly. Ty ze všech stran osolte.
Do hlubšího pekáče nasypejte čočku. Mrkev oloupejte, nakrájejte na špalíčky a přisypejte k mrkvi. Lehce osolte, obojí se ještě dochutí šťávou z kuřete. Zalijte připravenou vodou.
Na čočku s mrkví naskládejte kuřecí kousky, kůží nahoru. Na každý kus kuřete dejte plátek másla. Spotřebujte asi polovinu másla, druhou polovinu si nechejte bokem. Na kuře ji položíte těsně před dopečením.
Pečte na 170 °C, asi 45 minut. Záleží na velikosti kuřete. Po upečení v pekáči nebude téměř žádná tekutina (nebo vůbec žádná) a kůžička bude pěkně křupavá.
S čím podávat? My jsme zkoušeli bramborové noky a byly výborné. Je to však skoro zbytečné. Najíte se i kuřete spolu s čočkou a mrkví.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Tak hlásím, že jsem to zkusila a opravdu je to dobrá kombinace. Jen příště nesmím tolik solit
- já si neuvědomila, že když osolím porce syrového masa podle svého zvyku, tak ta sůl se vcucne i do podkladu, kterého tam zas tolik není...moje blbost. Bezva recept
Alla 11 — #11Jsem moc ráda, že chutnalo :-)
Vyzkoušela jsem dnes k obědu. Měla jsem málo mrkve, ale i tak moc dobré.
Jídla z jednoho pekáče mám ráda. A recept vyzkouším, díky.
Jo, tak to by šlo. Zkusím
Zas mrkev...
No ale jinak dobrý, čtvrtka kuřete s čočkou musí stačit na rychlou večeři, kdyby se to vrazilo do remosky. Volnou neděli si představuju tak, že se nacházím několik kilometrů od jakékoli kuchyně, kde by hrozilo, že budu muset vařit.
řízečky
Červenou čočku mám ráda, tak proč ne?
To nevypadá špatně, asi to zkusím v neděli.
To vypadá chutně a pěkně