Pečené kuře. Velký kus chutného masa, křupavá kůrčička, voňavá šťáva. Může tohle někomu nechutnat? Když našim dětem slíbím pečené kuře, vypuknou v jásot. S řízkem asi nejoblíbenější jídlo. Můžete k němu uvařit brambory, z těch udělat třeba kaši nebo je omastit máslem. Kuře s rýží? Nepřekonatelná kombinace. Nebo máte domácí chleba? Paráda! Stačí. Čerstvý chléb s křupavou kůrkou a okurčička. Ráj!
A přitom kuřeti stačí tak málo. Nevyžaduje žádnou složitou přípravu, žádné extravagantní suroviny. Kuře, sůl, pepř, případně jiné oblíbené koření, kousek másla, cibule, česnek. Vyberte si kvalitní kuřecí maso, velikost jakou potřebujete, a pusťte se do práce.
Suroviny
kuře
oblíbené koření - sůl, pepř, směs koření
cibule, česnek
kousek másla nebo trocha olivového oleje
Postup
Krásné čerstvé kuře omyjeme, důkladně osušíme a svážeme mu nohy k sobě. Kdo chce být úplně dokonalý, naplní kuře nějakou chutnou nádivkou. Kdo se nechce zdržovat a jen si pochutnat, prostě jen sváže nohy.
Kuře ze všech stran nakořeníme. Sůl, pepř, sladká paprika, česnek, kmín... cokoliv máte rádi. Já jsem byla naposledy velice líná a použila směs koření na kuře, novinku, kterou jsem dostala na vyzkoušení. A byl to dobrý tah, kuře chutnalo opravdu výborně.
K pečení kuřete jsem se naučila bezva fintu od Jany Florentýny Zatloukalové. Z kuřecích křídel odříznu koncové dvě části. Je nutné zlomit křídlo v kloubu a poté odřezat. Z kuřete nám pak trčí pouze poslední část křídla, která je hned u těla. Odříznutá křídla podložíme před pečením pod kuře, aby se nám nepřilepilo k pekáči. Takže do pekáče šupneme nakořeněné kuře, prsíčky nahoru, podložené křídly. Podlijeme dvěma sklenicemi vody, do vody přisypeme nasekanou cibuli a česnek. Na kuře dáme pár plátků másla a šup s ním do trouby, vyhřáté na 200 °C.
Pečeme asi 15 minut, než nám prsíčka pěkně zezlátnou. Poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dál, asi hodinu a půl (podle velikosti kuřete se může čas mírně lišit). Celou dobu pečeme kuře na nejnižší pozici v troubě, nepřikryté.
Po vytažení z trouby necháme kuře chvíli odpočinout, naporcujeme a podáváme.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Já peču kuře posypané provensálskými bylinkami, solí a grilovacím kořením, malinko podlité vodou a malou lžičkou octa. Vodu v případě potřeby doleju teplou při podlévání kuřete. Nahoru několik vloček másla a nemá chybu.
Přesně tak,vděčné
kuře je vděčné jídlo
Kuřátko je dobré,měli jsme v neděli.
Kuře je dobré
ano kuře je poklad
jasně, není nad klasiku, kuře se dá jíst na všechny způsoby
kura plnené kyslou sudovou kapustou - super pochuťka
zní to jednodušše, určitě vyzkouším
Já peču kuře na stojánku a je křupavé ze všech stran
Pod kuře dávám na plátky nakrájená rajčata (může se přidat i cibule). Není potřeba podlévat ani přidávat tuk a s dobrou rýží je to luxusní mňamka. Samozřejmě kuře okořením.
Na kuřeti si pochutnáme vždycky
margot — #23 tak tak. Podlévám pivem během pečení a udělá to fantastickou šťávu.
SNÍŽEK — #24 přichytí se křidélka - nejlepší je prostě péct kuře na pečícím papíru. Protože pekáč nemá pravé úhly a ten papír se tam všelijak posouvá, radím ustřižený papír zmuchlat v ruce a pak narovnat. Teprve pak se pěkně poddá a vyložíte s ním pekáč ve všech místech.
to je zajímavý nápad,podložit kuře křidélky aby se nepřichytilo k pekáči
jsem lenoch, kuře z obchodu nepodlévám, ani mu nesvazuju nohy, jen kořeněné hodím na pekáč, 20-30 min pod alobalem, to pustí hafo vody a tuk a pak ho odkryju a dodělám. dát tam 2 sklenice vody navíc, to si nedovedu představit, bych měla místo šťávy půl pekáče vody a kuře napůl vařený
*modrá — #16 nic to není - odříznout stehna dovedeš. Rozpůlit velkým ostrým nožem taky a ty půlky pak překrojíš nas na půlky, tedy máš z nich čtvrtky - zadní a přední.
a když se podlije černým pivem, dostane krásnou barvu a chutná jako kachna.
Kuře miluji. Vařím ho často, na různý způsobjak se říká - kuře 100x jinak. Většinou je peču porcované s různým kořením a různými přílohami.