Foto: Chef Dejv
Suroviny
- 1 kuře
- 100 g másla
- pár lístků šalvěje
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- trocha kuřecího vývaru
- svazek čerstvé petržele
- 100 ml smetany
- 1 - 2 plátky toastového chleba
- 250 g mrkve
- 1 lžíce medu
- pár kapek citronu
Postup
Kuře si opláchneme a osušíme. Rukou uděláme místo mezi prsy a kůží, opatrně, abychom kůži neroztrhli. Maso potřeme změklým máslem a přidáme pár lístků šalvěje. Celé kuře si osolíme, opepříme, zbytek másla dáme „břicha“ a natřeme ho i zvenku. Pečeme na 175 °C, asi 70 minut.
Na olivovém oleji si orestujeme cibuli a stroužek česneku, přidáme sůl, pepř, kuřecí vývar, hrst čerstvé petržele a smetanu. Zahustíme střídkou z toustového chleba a omáčku promixujeme.
Jako přílohu si uvaříme brambory a rozšťoucháme je s máslem, jarní cibulkou a pažitkou.
Na másle si orestujeme na kolečka nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, přidáme lžičku medu a pár kapek citronu. Nechám mrkev zkaramelizovat.
Dobrou chuť přeje Chef Dejv.
Kuře, s pěkně vypečenou kůžičkou...
Foto: Alena Kolaříková
Pečené kuře s červenou čočkou a mrkví
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Mňam - kuře jde na 100 způsobů. Dík za inspiraci, šalvěj mám na balkóně a kuřecí paličky v mrazáku