chef.jpg (99 KB)

Foto: Chef Dejv

Suroviny

  • 1 kuře
  • 100 g másla
  • pár lístků šalvěje
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • trocha kuřecího vývaru
  • svazek čerstvé petržele
  • 100 ml smetany
  • 1 - 2 plátky toastového chleba
  • 250 g mrkve
  • 1 lžíce medu
  • pár kapek citronu

Postup

Kuře si opláchneme a osušíme. Rukou uděláme místo mezi prsy a kůží, opatrně, abychom kůži neroztrhli. Maso potřeme změklým máslem a přidáme pár lístků šalvěje. Celé kuře si osolíme, opepříme, zbytek másla dáme „břicha“ a natřeme ho i zvenku. Pečeme na 175 °C, asi 70 minut.

Na olivovém oleji si orestujeme cibuli a stroužek česneku, přidáme sůl, pepř, kuřecí vývar, hrst čerstvé petržele a smetanu. Zahustíme střídkou z toustového chleba a omáčku promixujeme.

Jako přílohu si uvaříme brambory a rozšťoucháme je s máslem, jarní cibulkou a pažitkou.

Na másle si orestujeme na kolečka nakrájenou mrkev, osolíme, opepříme, přidáme lžičku medu a pár kapek citronu. Nechám mrkev zkaramelizovat.

Dobrou chuť přeje Chef Dejv.

Kuře, s pěkně vypečenou kůžičkou...

Klasické pečené kuře

111_2.jpg (96 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pečené kuře s červenou čočkou a mrkví

222.jpg (70 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Kuře pečené na houbách

444.jpg (106 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama