Zázvor je zázrak, který v době chřipkových epidemií vládne spoustě domácností. Je výborný jako prevence, ale také jako léčba různých nemocí. Jenže je také velice chutný a tak ho můžete použít nejen do čaje.
V asijské kuchyni se zázvor používá do mnoha pokrmů. Když vyzkoušíte pár receptů, zjistíte, že v polévce pho je nepřekonatelný a zajímavou silnou chuť dodá i masům. Když ho navíc doplníte medem, máte skvělé pečené kuře.
Suroviny
- 1 celé kuře
- sůl a pepř
- 5 lžic medu
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička sušeného nebo čerstvého tymiánu
Postup
Kuře si omyjte, osušte a připravte si marinádu.
Zázvor nastrouhejte najemno. Smíchejte s medem, olejem a sójovou omáčkou. Míchejte tak dlouho, dokud není hmota kompaktní. Přidejte trochu soli a pepř.
Vzniklou marinádu naneste na kuře. Díky medu k masu pěkně přilne. Kuře potřete marinádou i zevnitř.
Kuře dejte do pekáče, posypejte tymiánem a přiklopte víkem.
Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, asi hodinu. Délka pečení závisí na velikosti kuřete. Průběžně polévejte vypečenou šťávou.
Až je maso měkké, sejměte víko a nechejte dopéct křupavou kůrku.
Podávejte s čímkoliv, co máte rádi.
Dobrou chuť přeje Elly.
Zázračný zázvor! Inspirujte se našimi recepty.
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Abych byl přesnější, k eliminaci salmonelózy stačí 16 vteřin na 72 stupňů... Tedy bezpečná teplota je přesně 72. Uvádí se však teplota vyšší...
Neuspějete hlavně tehdy pokud nebudete péct na nižší teplotu. Když to dáte na 200 tak vám med se zázvorem zčerná a zhořkne. Těch 150 je horní hranice pečení... Já osobně bych to pekl na méně a déle... Kuřeti stačí vnitřní teplota 70 a je hotové...
taky vyzkoušám.

Vypadá to dobře. Stojí to za vyzkoušení
Vyzkouším!
vyzkouším
Zní to lákavě
judi — #3já ji dělala a uspěla
Jednou jsem upekla kuře a dle receptu na něho dala nějakou marinádu s medem, ale neuspěla jsem.
Dnes budu dělat špagety,ale jak vidím to kuřátko,tak mám chuť na něho

tak to musím ochutnat
