pecenekure.jpg

Zázvor je zázrak, který v době chřipkových epidemií vládne spoustě domácností. Je výborný jako prevence, ale také jako léčba různých nemocí. Jenže je také velice chutný a tak ho můžete použít nejen do čaje.

V asijské kuchyni se zázvor používá do mnoha pokrmů. Když vyzkoušíte pár receptů, zjistíte, že v polévce pho je nepřekonatelný a zajímavou silnou chuť dodá i masům. Když ho navíc doplníte medem, máte skvělé pečené kuře.

Suroviny

  • 1 celé kuře
  • sůl a pepř
  • 5 lžic medu
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička sušeného nebo čerstvého tymiánu

Postup

Kuře si omyjte, osušte a připravte si marinádu.

Zázvor nastrouhejte najemno. Smíchejte s medem, olejem a sójovou omáčkou. Míchejte tak dlouho, dokud není hmota kompaktní. Přidejte trochu soli a pepř.

Vzniklou marinádu naneste na kuře. Díky medu k masu pěkně přilne. Kuře potřete marinádou i zevnitř.

Kuře dejte do pekáče, posypejte tymiánem a přiklopte víkem.

Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, asi hodinu. Délka pečení závisí na velikosti kuřete. Průběžně polévejte vypečenou šťávou.

Až je maso měkké, sejměte víko a nechejte dopéct křupavou kůrku.

Podávejte s čímkoliv, co máte rádi.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zázračný zázvor! Inspirujte se našimi recepty.

zazvor1.jpg

zazvorovyliker

laksa.jpg

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
MASO A RYBY