DSC_0039.jpg (105 KB)

Koleno jsme pekli naší oblíbenou metodou pomalého pečení, několik hodin. Potom jsme ho na poslední hodinu odkryli, přidali teplotu a dopekli kůrku. Ke kolenu bude určitě super čerstvý chleba, ale my jsme chtěli originálnější přílohu. Povedla se. Vyzkoušejte náš recept na víkend.

Suroviny

  • 1 velké zadní vepřové koleno
  • sůl
  • pepř
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 250 ml kvalitního silnějšího piva

na přílohu

  • 3 hrnky tarhoně
  • slunečnicový olej
  • 1 sklenice naložené červené řepy
  • zelená petrželka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl 
  • pepř

DSC_0046.jpg (103 KB)

Postup

Vepřové koleno budeme péct několik hodin a je super, když ho 24 hodin dopředu naložíte. Med trochu rozpusťte a smíchejte s hořčicí a rozmačkaným česnekem.  Do kůže kolena nařežte ostrým nožem mřížku. Směsí koleno důkladně potřete ze všech stran, do kůže důkladně vmasírujte.  Koleno ochuťte solí, kořením. Nechejte v lednici do druhého dne.

Na druhý den dejte do velkého pekáče s poklicí. Podlijte pivem, přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečte 5 až 6 hodin, podle velikosti kolena. Já doporučuji péct přes noc a ráno jen sundat poklici, přidat teplotu na 220 °C. Takto dopékejte asi 20 minut až půl hodin. Často a pořádně přelévejte výpekem.

DSC_0040.jpg (115 KB)

Kdo se nespokojí se skvělou přílohou jakou jsou křen, kozí rohy, okurky a čerstvý chléb, může si připravit podle nás i přílohu.

Ve velkém hrnci si rozehřejte olej, na který dejte opékat suchou tarhoňu. Opékejte asi pět minut. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochuťte solí, můžete i pepřem. Zalijte vodou. Té by mělo být vždycky zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. 
Vařte, míchejte, ochutnávejte. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžete ještě přidat trochu vody. 

K měkké tarhoni přidejte kousky naložené řepy, dochuťte pepřem a česnekem. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželovou nať.

Dobrou chuť přeje Elly.

Víkendové vepřové na našem magazínu

Vepřová krkovice se špenátem a opékanými brambory

krkovic_e.jpg (130 KB)

Vepřová panenka s jablky

DSC_0578.jpg (86 KB)

Vepřové ragú s červeným vínem

ragu2.jpg (82 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama