
Brambory pečené ve slupce jsou velká pochoutka. A vlastně k nim ani nemusí být žádné maso, ani nic jiného. Jsou skvělé jen tak. Například s trochou tvarohu a pažitkou. Nebo klidně s domácí tatarkou. Třeba se vám podaří někde sehnat takové mini brambory, jaké jsme pekli v našem receptu.
Dostala jsem od maminky brambůrky. Opravdu. Mini brambory, které se nemůžou pojmenovat jinak než brambůrky. I když se ve zdrobnělinách nevyžívám. Takové brambůrky nechce nikdo loupat. A navíc, není důvod. Protože jsou výborné i se slupkou. Stačí je jen upéct s nějakým kořením a trochou oleje nebo sádla.
Když už jsou upečené, můžete si je dát prostě jen tak. Vyšlehat si k nim třeba trochu tvarohu s česnekem a pažitkou. Nebo je klidně doplnit pečeným kuřecím masem. Já jsem k nim opekla lososový filet, který jsem jen lehce okořenila stejným kořením jako brambůrky. Použila jsem moc dobrou směs koření od Cornish Sea Salt - mořskou sůl, drcený černý a zelený pepř, mořské řasy a mořský salát. Je celkem pikantní a dodá jídlu zajímavou chuť.

Můžete však použít třeba jen sůl a pepř nebo svou oblíbenou směs koření.
Nesehnali jste maličké brambory? Můžete si připravit i ty větší. Jen doporučuji nakrájet je třeba na čtvrtiny.
Suroviny
- 1 kg co nejmenších brambor
- sůl a oblíbené koření
- olivový olej
- čerstvé bylinky
- 4 kousky lososa
Postup
Brambory omyjte a odrhněte kartáčkem. Osušte. Vsypejte do pekáčku a posypejte kořením a solí. Přilijte několik lžic oleje a důkladně promíchejte.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, dokud brambory nezměknout. Čas je různý, záleží na velikosti brambor.
Až jsou brambory téměř upečené, tak začněte připravovat lososa. Ochuťte filety solí a stejným kořením, jaké jste použili na brambory.

Na pánvi rozehřejte trošičku oleje a dejte opékat filety, nejdříve kůží dolů. Asi po pěti minutách otočte a dopečte z druhé strany.
Ihned podávejte, s bramborami. Na prvním obrázku je jídlo doplněno česnekovou zakysanou smetanou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Dobrůtka...vyzkouším...

Děkuji za prima tip na určitě dobrý oběd. Jen by mě zajímalo, kde se dá koupit zmíněná směs koření, ještě jsem na ni nikdy "nenarazila".
vladka321 — #24To jsem moc ráda :-)
gerda — #22Brambory jsem vyzkoušela. Byly velmi rychle a byly vynikající. Já moc děkuji za recept, který určitě díky rychlosti a chuti u nás zdomácní
gerda — #22Zkusím a děkuji za dojasnění
vladka321 — #21určitě, šetří čas a podle příkonu tepla si sama vyzkoušíš, jak dlouho to máš v hrnci dělat. Když, tak minutku přidáš nebo ubereš.
Zkazit se to nedá, jenom zpočátku šetři solí. Není tam voda, tak soli dávat míň, než při normálním vaření
.
gerda — #15Tak tento recept 100% zkusím. To jsem ještě neslyšela a zní mi velice lákavě ...
Vypadá to náramně chutně , asi vyzkouším… .
Díky za inspiraci!
jeje, to musí být dobré...
Vypadá to dobře
gerda — #14 asi si rozdělám ohýnek, remosku taky nemám, ale díky za tip
peetrax — #10
Hele, hlavou mi bleskl strašlivě starý recept, jak si udělat podobně dobré brambory, ale plátkové a v papiňáku. Určitě by šly i se slupkou. BEZ POUŽITÍ VODY!!
Suroviny:
- 1kg brambor
- 2cm plátek másla
- sůl
- kmín
Postup přípravy receptu
Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 0,5cm plátky.
V papiňáku rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme, okmínujeme, pořádně promícháme, aby byly brambory obalené máslem.
Papiňák zavřeme, dáme na střední plamen. Jakmile začne papiňák syčet, ztlumíme na minimální plamen a necháme dělat ještě cca 5 min. Poté odstavíme z ohně, papiňák necháme zavřený, dokud sám neuvolní pojistku.
spavec — #12jde to i v remosce
Brambory ve slupce si někdy děláváme na večeři, díky za připomenutí a za recept s lososem. To koření vůbec neznám.
Pečené brambory, mňam. Škoda že nemám sporák, dala bych si
Hmmmmmmm, vypadá to nádherně, lososa mám ráda a ty brambůrky bych jedla i samotné.
A to použit koření vůbec neznám.
Dobrý bože, díky za konečně užitečný článek, co má hlavu a patu, byť je to "jen" recept! Oči by jedly...
To vypadá super
vypadá to skvěle