zebra.jpg (112 KB)

Foto: Chef Dejv

Suroviny

  • 2 kg vepřových žeber
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • tymián, rozmarýn, bobkový list a nové koření

BBQ OMÁČKA

  • 1 cibule
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 8 lžic kvalitního kečupu
  • chilli podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • trocha citronové šťávy
  • kapka worcesteru
  • sůl a pepř
  • uzená paprika

na salát

  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • sůl podle chuti
  • 1 velké červená cibule
  • 2 mrkve
  • 1 jablko
  • 3 řapíkaté celery
  • 150 g majonézy
  • 150 g řeckého jogurtu
  • pepř
  • jablečný ocet nebo citronová štáva podle chuti (na okyselení)

Postup

Vepřová žebra si nejdřív předvaříme, aby byla pěkně měkká. Do hrnce dáme žebra, mrkev, petržel, celer, cibuli, stroužek česneku, sůl, pepř, tymián, rozmarýn, bobkový list a nové koření. Necháme táhnout asi hodinu.

Mezitím si připravíme BBQ omáčku. Orestujeme si cibuli nakrájenou na drobno, k ní přisypeme třtinový cukr a nechám zkaramelizovat. Přidáme kečup, česnek, chilli, dijonskou hořčici, trochu citronové šťávy, kapku worchesteru, sůl, pepř a uzenou papriku. Necháme provařit, potom můžeme promixovat.

Žebra vytáhneme z vývaru, necháme okapat a dáme na plech. Potřeme BBQ omáčkou a pečeme v troubě na 180 °C, asi hodinu, průběžně potíráme omáčkou.

Při pečení si připravíme ještě salát Coleslaw. Ten můžeme připravit i den předem, chutě se krásně rozleží.

Červené zelí si nakrájíme na slabé proužky, osolíme a promačkáme - zbavíme se přebytečné vody a zároveň zelí trochu změkne. Přidáme červenou cibuli, nastrouhanou mrkev, jablko, řapíkatý celer, majonézu, řecký jogurt, sůl, pepř, a trochu jablečného octa nebo citronové šťávy. Promícháme a dáme odpočinout do lednice, salát by se měl ideálně pár hodin proležet.

Žebra servírujeme se salátem a s opečeným chlebem nebo bagetkou.

Dobrou chuť přeje Chef Dejv.

Inspirace z našeho magazínu

Uzená žebra s fazolemi a rajčaty

1.jpg (85 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Salát Coleslaw trochu jinak

2.png (890 KB)

Foto: redakce

Teplý salát z červeného zelí

3.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama