1637659532842.jpg (169 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 2 středně velké červené řepy
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky soli
  • čerstvý tymián
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • olivový olej

na marinádu

  • 2 lžíce Bzeneckého jablečného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • 2 lžičky medu
  • špetka bílého pepře

na dokončení

  • 200 g brie
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • čerstvé bylinky

1637658273485.jpg (143 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Červenou řepu důkladně omyjte, osušte a rozpůlte. Řeznou stranu ochuťte solí, česnekem a bylinkami. Zakápněte olivovým olejem. Pevně zabalte do silného alobalu. Dejte do trouby, kterou jste vyhřáli naplno, 230 až 250 °C. Pečte dvě hodiny. Nechejte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte na plátky.

V misce smíchejte všechny suroviny na marinádu. Plátky řepy dejte do nižší a širší nádoby a zalijte je marinádou. Nechejte odpočívat v lednici několik hodin, ideálně přes noc.

Naskládejte plátky řepy na talíř a proložte je plátky sýra brie. Zasypejte nasekanými ořechy a ještě přelijte zbytkem marinády. Posypejte čerstvým tymiánem a petrželkou.

Podávejte s křupavou bagetou nebo čerstvým kváskovým chlebem.

1637659512814.jpg (126 KB)

Foto: Alena Kolaříková
 
Červená řepa se zelím 

1.jpg (76 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pomazánka z červené řepy

1-1.jpg (92 KB)

Foto: Regionální potravina

Reklama