V dnešním receptu jsem zkombinovala několik úžasných chutí, které k sobě výborně ladí. Pomalu upečenou kachnu jsem doplnila hruškami, které se pekly spolu s kachnou, podzimní dýní, její skvělou společnicí šalvějí, cibulí a také opraženými slunečnicovými semínky. To vše dohromady tvoří slavnostní podzimní oběd, který byl opravu moc chutný.
Suroviny
- 1 celá kachna
- 6 hrušek
- sůl
- pepř
- celý kmín
na cibuli, šalvěj a slunečnicová semínka
- 3 velké cibule
- 1 stonek čerstvé šalvěje
- sůl
- cukr krupice
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 150 ml červeného vína
- hrst slunečnicových semínek
- sádlo
na přílohu
- 200 ml dýňového pyré
- 200 g instatní polenty
- 2 stroužky česneku
- sůl
Postup
Kachnu omyjte a osušte. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Dejte do zapékací nádoby s víkem, ideální je litinový hrnec. Dovnitř kachny vložte tolik hrušek, kolik se do ní vejde. Zbytek hrušek naskládejte kolem kachny. Přiklopte víkem a vložte do trouby nahřáté na 150 °C. Pečte 5 hodin, bez odkrytí, bez kontroly.
Poté odkryjte, přelijte výpekem a zvyšte teplotu na 200 °C. Dopékejte tak dlouho, až bude kůže křupavá. Průběžně můžete polévat výpekem.
Před dokončením kachny můžete začít připravovat další součásti jídla.
Polentu uvařte podle návodu na obalu. Promíchejte ji s dýňovým pyré, prolisovaným česnekem a ochuťte solí, pepřem. Prohřejte společně.
Cibuli nakrájejte na osminky. Dejte opékat na pánev, na sádle. V druhé polovině pánve můžete opékat šalvějové lístky, dokřupava. Sádlo od nich lehce chytí chuť a tu následně i cibule.
Šalvěj z pánve vyndejte, promíchejte cibuli. Můžete přidat i trochu výpeku z pekáče s kachnou. Zalijte vínem a vinným octem a na prudkou teplotu nechejte vyvařit. Ochuťte asi dvěma lžícemi cukru, který nechejte rozpustit. Opět můžete přidat výpek od kachny, aby kolem cibule vznikla pěkná omáčka. Cibule musí být měkká, lehce nasládlá.
Slunečnicová semínka opražte na suché pánvi, trochu osolte. Přidejte k nim dvě lžíce výpeku z kachny a na vyšší teplotu opět opékejte, aby byla semínka křupavá, pánev suchá.
Na nahřáté talíře naservírujte dýňovou polentu, na ni kachní maso a hrušku, cibuli i s omáčkou. Posypejte křupavou šalvějí a dýňovými semínky.
Dobrou chuť přeje Elly.
Naše tipy na víkendové vaření
Bramborové noky s trhaným kachním masem
Krkovička pečená na bramborách
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Škoda, že držím dietu hned bych si alespoň maličký kousek dalo.
take v planu kachna.....
V plánu je kachna na Martina ( husu děti nechtějí)
Samé dobroty...