Připravte si z této původně středomořské zeleniny skvělou přílohu. Řepu upečte, oživte tymiánem, vlašskými ořechy a kozím sýrem a řepě navždy podlehnete.
Na čtyři porce si připravte tyto ingredience:
- 6 bulev červené řepy,
- 60 g strouhaného kozího sýra,
- hrst vlašských ořechů,
- 2 lžíce tymiánu,
- 2 lžíce másla,
- špetku soli a pepře.
Jak postupovat?
- Červenou řepu pečlivě omyjte a zbavte ji zbytků hlíny a písku. Neoloupané celé bulvy rozložte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, aby se nedotýkaly a mohl kolem nich volně proudit vzduch.
- Pekáček vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte klasicky při současném horním a spodním ohřevu asi 45 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pečte ještě dalších 30 minut, dokud se řepa nerozvoní a nebude krásně měkká. Můžete si práci usnadnit – některé trouby umožňují nastavit pečení v krocích, takže nemusíte hlídat čas a vše nastavíte na začátku.
- Opečenou červenou řepu oloupejte a rozkrájejte na větší kusy.
- V pánvi rozehřejte máslo a zprudka kostky červené řepy osmažte. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte nasekaný tymián. Podávejte s nadrobeným kozím sýrem a hrubě nasekanými vlašskými ořechy jako přílohu nebo jako teplý salát.
Tip na výkonnou troubu s pečením v krocích
Kombinovaná trouba Gorenje BOP798S54X s programovacím modulem ProCook je vybavená přednastavenými programy a funkcemi a také teplotní sondou. Dokáže vyvinout teplotu až 300 °C. Má patentovaný klenutý vnitřní prostor po vzoru starých kamenných pecí, který spolu s cirkulací vzduchu MultiFlow 360° zaručuje profesionální rovnoměrné pečení i přípravu více pokrmů najednou bez smíchání vůní a chutí. Má i funkci pro pečení ve dvou nebo třech krocích, kdy nastavíte způsob ohřevu, teplotu a čas na začátku, abyste během přípravy pokrmů už nemuseli nic měnit – hodí se to při přípravě pokrmů, které vyžadují změny teploty, třeba chleba nebo lasagní. Nechybí ani program pro automatické pečení masa se sondou, pomalé pečení, šetrné rozmrazování, ohřev talířů a mnoho dalších. Ke komfortu přispívá postupné tlumené dovírání dvířek trouby a teleskopické plnovýsuvy na dvou úrovních. Vnitřek trouby je z mimořádně odolného 100% smaltu SilverMatte. Praktická je i ochrana nerezových částí povrchu proti otiskům prstů nebo pyrolytické automatické čištění vnitřku bez použití chemie. Trouba stojí 19 990 Kč.
Více informací cz.gorenje.com
Nový komentář
Komentáře
Dnes vyzkoušeno, snězeno, pochváleno, uděláme zase. Je to moc dobré lehké jídlo.