Foto: Alena Kolaříková
Pečená červená řepa je prostě perfektní. Ona červená řepa vůbec je super surovina. Kdysi jsem ochutnala výborné carpaccio ze syrové červené řepy, nakrájené na plátky a naložené ve výborné marinádě. Dnes se ale zaměříme na řepu pečenou v troubě.
Jak upéct řepu v troubě
Řepu pečte při vysoké teplotě, ideálně na 220 °C. Můžete ji péct v pekáčku s víkem nebo zabalenou do vrstvu alobalu. Podle toho, na co ji bude používat, tak ji můžete před pečením ochutit kořením, čerstvými bylinkami, solí. Nebo ji nechat jen tak, když ji chcete použít na dezert.
Foto: Alena Kolaříková
Řepu pečte vždycky ve slupce! Nic neodkrajujte, jen ji důkladně omyjte, kartáčkem.
Pečte hodinu a půl, až dvě hodiny. Poté troubu vypněte a řepu v ní nechejte vychladnout.
Oloupejte ostrým nožíkem a dále použijte podle zvoleného receptu.
Recepty s červenou řepou
Začněme trochu netradičním nápadem. Sytě červené palačinky z červené řepy vypadají nádherně a chutnají naprosto skvěle!
Foto: archiv redakce
Dalším snadným nápadem jsou obložené talíře, vždy se stejnou kombinací surovin, pokaždé trochu jinak zpracované. Spojení červené řepy, kozího sýra a rukoly, je nezapomenutelná. Zkuste si s jídlem pohrát a může pokaždé vypadat trochu jinak.
Talíře s červenou řepou a kozím sýrem
Foto: Alena Kolaříková
K pečené řepě, ze které chcete připravit salát se hodí spousta dalších surovin. Můžete si vybrat, jestli zvolíte salát teplý nebo studený. Chutnají skvěle oba dva.
Přidejte rukolu nebo polníček, vlašské či lískové ořechy, pěkně vyzrálý sýr s modrou plísní nebo nastrouhaný čedar či parmezán. S řepou výborně ladí plátky pomerančů. Přidáním naklíčených semínek nebo luštěnin výrazně zvýšíte výživovou hodnotu salátu. Uvařte si vajíčka nebo do salátu vmíchejte tučný jogurt.
Vyzkoušejte náš recept na salát z pečené řepy.
Foto: Alena Kolaříková
Nebo salát z pečené řepy s vajíčky.
Foto: Alena Kolaříková
A úplně perfektní je salát z pečené řepy v kombinaci s luštěninami. Salát s čočkou je výborný!
Foto: Alena Kolaříková
Možná budete překvapení, ale pečená červená řepa se dá použít i do výborných dezertů. Jen ji samozřejmě musíte upéct bez koření a soli. Upečte ji úplně doměkka a potom rozmixujte nebo najemno nastrouhejte. Trochu řepy můžete přidat třeba do bábovky. A protože výborně ladí s čokoládou, tak vyzkoušejte...
Čokoládové brownies z červené řepy
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Marie
Pečená červená řepa s mozarelou a bazalkou. Nastrouhaná s tuňákem, cibulkou a česnekem. Nastrouhaná s vařeným vejcem a sterilovanou okurkou, dochucená jen solí a pepřem.
Teplota a doba pečení se mi zdá přehnaná. Řepu peču pokaždé, když mám něco v troubě, třeba bábovku a to je asi 40 minut na 180°C. Jen ji pořádně umyju a alobal potřu trochu obyčejným olejem - řepkový, slunečnicový. Nejraději ji mám s balkánským sýrem. Salát dělám z čerstvé, s jablky a křenem.
Červená řepa se letos opravdu urodila. Recepty s chutí vyzkouším
My i grilujeme červenou řepu v alobalu.