V jednom vánočním speciálu nejmenovaného časopisu jsem kdysi četla větu, která mě trochu nadzvedla ze židle: "Dobrá hospodyňka začíná péct vánoční cukroví s předstihem, proto její byt sladce voní již koncem listopadu." Co na tohle tvrzení říkáte?
Asi nejsem ta pravá dobrá hospodyňka, protože náš byt začne cukrovím většinou vonět až poslední týden před Štědrým dnem. Peču ráda, ale nepatřím mezi ty dobré hospodyňky, které si připravují těsta s velkým předstihem, nechávají je uležet, poté pečou postupně všechno cukroví, které opět, suché, nechají uležet. Poté je naplní marmeládou, nechají uležet. Naplní krémem, nechají uležet a nakonec dozdobí (a nechají uležet). U nás se uleží prostě všechno najednou, a to na poslední chvíli :-).
Jediné, co peču s předstihem, jsou perníčky. A to hlavně proto, že je chci mít připravené už na Mikuláše, do balíčku a na stůl. Většinou je však do Vánoc peču ještě jednou, protože se vcelku rychle ztratí.
Při hledání zajímavých receptů na perníkové těsto jsem objevila i článek v časopise Včelařství. Tyhle perníčky jsem se letos rozhodla vyzkoušet já...
Včelařské perníčky
Suroviny: 6 vajec, 300 g cukru moučka, 200 g medu, 100 g Hery, 1 lžíce jedlé sody, 1 lžíce perníkového koření (skořice, hřebíček, anýz, fenykl, badyán), 1 kg hladké mouky.
Postup: Ve větší míse rozmícháme vejce s moučkovým cukrem a přidáme tekutý vlažný med, rozpuštěnou Heru, pro kypření nezapomeneme na jednu polévkovou lžíci jedlé sody. Přidáme jednu polévkovou lžíci směsi mletého perníkového koření.
Za stálého míchání přidáváme asi 1 kg hladké mouky sypané přes síto.
Těsto vyvalujeme po částech na dostatečně pomoučněném vále a vykrájené tvary klademe na plechy vyložené pečicím papírem.
Troubu předehřejeme a perníčky pečeme při teplotě 165–175 °C. Po vytažení z trouby ihned ještě za horka potíráme perníčky rozšlehaným vajíčkem obarveným kakaem (perníčky budou mít krásně tmavý a lesklý povrch, na kterém vynikne bílé zdobení).
Zdroj: Marie Texlová - Včelařství 12/2002
Vloni a vlastně i každé Vánoce předtím, byly velkým hitem na našem magazínu perníčky, které pochází od werky nebo Jeremi. Dodnes nemám jasno v tom, jak to vlastně je :-) . Jisté je, že jsme změnili název Ošizené perníčky Jeremi, na Legislativní perníčky, jak se prý mají opravdu jmenovat. Ať je jejich historie jaká chce, recept na ně najdete TADY.
A kdo je na Žena-in.cz nováček, určitě nezná ani recept na perníčky takové, jaké peče moje maminka a všechny "perníkářky" v mém okolí. Ještě nikdy se jim nestalo, že by se nepovedly, takže je můžu doporučit také vám. Nezapomeňte proto na Maminčiny perníčky.
Pár rad na závěr...Nejdůležitější suroviny v pernících jsou med a koření. Použijme proto kvalitní a čerstvý med, stejně tak koření. Určitě na chuti perníčků poznáte, pokud si směs koření sami namícháte a z celého koření namelete těsně před přípravou těsta. Nechce se vám do toho? Použijte mletou směs koření do perníku nebo kypřící prášek do perníku, který už koření také obsahuje.
Nezapomeňte nechávat mezi jednotlivými kousky dostatečné mezery, protože perníčky se při pečení "nafouknou" a mohly by se vám spojit dohromady.
Před upečením a po upečení se perníčky potírají. Někdo je potírá rozšlehaným celým vejcem, někdo jen žloutkem rozšlehaným v mléce. Někdo je potírá před upečením, někdo po upečení. Já sama je potírám před pečením a dokonce i po pečení a to hned dvakrát. Používám žloutek rozšlehaný v mléce a perníčky mám krásně lesklé.
Příště: Zdobíme perníčky
Nový komentář
Komentáře
perníčky už letos máme upečeny a povedly se
Perníčky jsou letos hotový
už se na ně chystáme
na paernicky jee u ans mamka tak si dela testo uz ted aby pry na vanoce lip chutnali
já měla perníčky tvrdé i po třech týdnech,tak je snědl pes
takhle pěkný je máme taky
recept vypadá dobře vyzkouším, díky
Kde je to avizované zdobení perníčků? Chystám se je zdobit tento víkend a čekala jsem nějakou radu a inspiraci na těchto stránkách.
Mám dobrý recept na perníčky a stačí je upéct 2 dny před vánocem a jsou měkké
Bobyna: perníčky peču každý rok, ale musí se začít brzy,na začátku prosince je mám upečené,ozdobené,pak hurá do krabice,kterou zabalím do igelitu a dám do chladna.K perníčkům můžete přidat půlku jablka,stačí týden a jakékoliv cukroví změkne.
Taky pečeme perníčky a dcera zdobí
Ladia: tak to je vyzkouším taky. díky :-)
sunnynka: jo ty, minulej rok jsem je na zkoušku koupila a už jiný péct nebudu.
Ladia: ty krabicové? taky jsem po nich teď v obchodě pokukovala.
Já peču perníčky s Dr. Oetkerem pár dní před Vánoci. Jsou super :)
Tak na perníčky se chystám péct v sobotu a taky na zázvorky a pak začnu pomalu s rohlíčky a ořechovými druhy.
Ale ochránit to vždycky až do vánoc je docela fuška ,loni jsme si napekla perníčky i na ozdobu stromečku, ale ke stromečku se ani nestihly přiblížit :-)))
Sunn - já zas patřím mezi ty, co maj už v listopadu napečíno :o) - a předloni se mi to náramně vyplatilo, páč v prosinci jsme nastřídačku marodili a nakonec jsem skončila s Vendul ve špitále, pustili nás 3 dny před Štědrým dnem a já byla ráda, že mám hotovo.
Měla jsem teď díky prázdninám dětí prodloužený víkend a tak jsem 3 dny strávila - hádej čím :o)????? Noooooooo - zaděláváním těsta na perníky, na zázvorky a i na část lineckého - když už jsem byla v tom a protože zbyla kopa bílků, máme i pusinky. Ale ještě sjem neskončila :o).
Našla jsem další super recept na perníky jako z pouti - kuk sem: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=11113
já mám recept na takové zvláštní perníčky, které jsou hned měkké. je to ale spíš cukroví, není to perník na vykrajování a zdobení. Ty se dají jíst okamžitě.
Bridgetj: Kdybych pekla vanilkové rohlíčky 3 týdny předem,tak bych je musela zazdít do trezoru :)