DSC_0078.jpg (118 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Používáte ve své kuchyni patizon? Ve většině domácností jej znají pouze smažený, obalený v trojobalu. A to je škoda. Pojďte si s námi vyzkoušet chutné zapékané jídlo.

Patizon se sklízí na sklonku léta, začátku podzimu a na chladném místě vám doma vydrží rozhodě několik týdnů i měsíce.

Suroviny

  • 200 g lasagní
  • 1 patizon
  • 800 g mletého masa (směs hovězí a vepřové)
  • 700 g rajčatové passaty (sežeňte si ideálně italskou)
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej 
  • sůl a pepř
  • čerstvé oregano

bešamel

  • 800 ml plnotučného mléka
  • 80 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • 200 g plátkového sýra

DSC_0077.jpg (93 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Zapékací mísu vymažte lehce olivovým olejem.

Masové ragú

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na trošce olivového oleje. Až začne zlátnout, přidejte mleté maso. Promíchejte, osolte a ochuťte pepřem a česnekem.

Maso zalijte rajčatovou omáčkou. Opět promíchejte a nechejte spolu dusit pět minut. Ochutnejte a dolaďte podle vlastní chuti. Můžete přidat oregano, ještě trochu pepře, dosolit, lehce dosladit. V některých receptech se do ragú přidává i najemno nastrouhaná mrkev.

Masové ragú duste pod pokličkou, asi 15 minut.

Bešamel

V hrnci rozpusťte máslo. Vsypejte mouku a umíchejte hladkou jíšku. Zalijte mlékem a rozmíchejte. Ideální je použít metličku, kterou rozšleháte i případné hrudky. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vařte přibližně 20 minut a často míchejte.
Na dno pekáčku dejte tenkou vrstvu bešamelu. Na něj plátky lasagní. Na lasagne masové ragú. Na plátky nakrájený oloupaný patizon. Opět těstoviny. Vrstvu bešamelu, opět lasagne, ragú, lasagne...

Skončit by se mělo vrstvou plátků patizonu a úplně nakonec vrstvou bešamelu. Na něj plátky sýra. Pečte asi 45 minut, na 180 °C. Po vytažení z trouby nechejte asi deset minut odpočinout. Lasagne se budou mnohem lépe krájet.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tipy na výborné recepty

Zapečená zelenina s vejcem

1.jpg (103 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Trhané krůtí maso a zapečená zelenina

2.jpg (152 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pečená zelenina s rybím filé

3.jpg (138 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama