Recepty na domácí paštiky jsou většinou velice jednoduché a jejich příprava se vám vyplatí a vrátí v dokonalé chuti. Poctivá paštika nevyjde na moc peněz, krásně vypadá, dobře chutná. Co více od paštiky čekáte?
Mám velké štěstí. Když chci dobrou paštiku a nechci ji doma vyrábět, zajdu k oblíbenému řezníkovi. Jeho paštika je zaručeně bez „éček“ a nejrůznějších odpadů, které do dobré paštiky nepatří. Když ale prostuduji složení na většině kelímků a skleniček v obchodě, jsem ráda, že je nemusím kupovat.
A protože paštiku máme rádi, všichni doma včetně dětí, dělám tu domácí celkem často. Jen si zkuste spočítat náklady na ni. Potom trochu práce, opravdu jen trochu, a skladování v lednici. Máte na několik svačinek a večeří vystaráno.
Tentokrát jsem udělala takový hokus pokus. Namísto abych paštiku připravovala ve vodní lázni v troubě, zapnuté na 80 až 90 °C asi hodinu, vytáhla jsem parní hrnec. V tom obvykle připravujeme výborné ryby nebo kuřecí maso a zeleninu.
Paštiku jsem naplnila do krásných srdíčkových formiček (bylo před Valentýnem) a za půl hodinky pobytu v páře bylo hotovo. Velká radost z úspěchu a příště vodní lázeň a troubu vynechám. :-)
Suroviny
- 600 g kachních jater
- 6 kachních krků
- 4 velké červené cibule
- 150 ml červeného vína
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- sůl a pepř na dochucení
- 150 g másla
- plátky anglické slaniny
Postup
Na kousku másla nebo sádla osmahneme cibuli, nakrájenou nahrubo. Přidáme k ní kachní krky, které osolíme. Opečeme ze všech stran. Zalijeme červeným vínem a necháme asi pět minut prudce vařit. Můžeme přidat i trochou vody, aby byly krky ponořené, a necháme podusit doměkka. Vyndáme je z tekutiny, obereme. Tekutinu v hrnci necháme opět prudce vařit, aby se její objem zredukoval asi na 150 ml. Část masa z krků můžeme vložit zpět do hrnce a část můžeme nechat stranou a pokrájet si je na hrubší kousky.
Na pánvičce opečeme zprudka játra. Jen tak, aby vnitřek zůstal syrový. Všechno, co jsme doposud uvařili, necháme vychladnout.
Vychladnuté součásti paštiky dáme spolu do hrnce - tekutinu z vína, vody a s kousky masa a také játra. Přidáme smetanu, máslo, vejce a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Ochutnáme a můžeme dosolit, dochutit pepřem, neuškodí ani špetka koření nebo čerstvých bylinek - výborně se hodí tymián.
Do rozmixované paštiky nasypeme hrubší kousky masa z kachních krků. Smícháme a plníme do formiček, které jsme vyložili plátky anglické slaniny.
Malé formičky naskládáme do pater parního hrnce, který zapneme na 30 minut. Po vypnutí je hotovo. Paštiku už necháme jen vychladnout do druhého dne.
Výborné je podávat paštiku třeba s brusinkami nebo cibulovým čatní.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Paštiky nemusím,ale tato vypadá moc dobře
To bude lahůdka!!!
Já bych si ji dala hned!!!
gerda — #4 no možná právě proto jsem ho ještě nevyhodila ze špajzu
Tlakáč poslední záchrany :-DDD
elly — #2 občas se mi tlakáč hodí, když je poledne na krku a maso tuhé
gerda — #1 u nás doma prostě frčí slow food :-D Já tlakový hrnec mám, ale vůbec ho nevytahuji. Přijde mi to jako kuchařské šizení ;-)
Krky trvají dost dlouho, než se uvaří doměkka, doporučovala bych tlakový hrnec a až po změknutí odpařovat. Paštika vypadá velice chutně!