pasta fresca

Kdybych dříve věděla, jaká je to brnkačka, už dávno bych se na kupované těstoviny vykašlala. Dovezla jsem si zásobu z Itálie, ty jsou skvělé. U nás se snažím kupovat těstoviny ve specializovaných obchodech, kde mají dovozové italské. Už dávno jsem zavrhla všechny české značky, které jsou cokoliv, ale s italskou pastou nemají nic společného.

K výrobě „pasta fresca“, tedy čerstvých těstovin, potřebujete pouze mouku, vejce, vodu a strojek na těstoviny. Podle některých receptů se používají místo celých vajíček pouze žloutky. Výsledné těsto je potom více žluté, až žlutooranžové, podle toho jak výrazně zbarvené žloutky použijete.

Použití mouky se také liší, co recept, to jiná mouka, jiný poměr. Někdo používá v poměru 50:50 hladkou mouku a semolinu - mouku z tvrdé pšenice. Použít se dá i kvalitní hrubá mouka. Pokaždé budou těstoviny maličko jiné, vyzkoušejte si, co vám bude vyhovovat nejvíce.

Suroviny

100 g mouky
1 vejce
1/2 skořápky vody

Těsto můžeme vypracovat ručně, nebo použít kuchyňský robot. Já používám robot s nástavcem na tuhá těsta. Vodu používáme vychlazenou, kterou odměříme v polovině skořápky z vejce, které jsme do těsta použili. Vypracujeme pružné, nelepivé těsto.

Pláty, které z těsta budeme válet, by měly být stejnoměrně široké. Můžete použít klasický váleček na těsto, ale doporučuji investovat do strojku na těstoviny. Jeho cena začíná u 500 Kč, a pokud občas uděláte třeba jen domácí nudle do polévky, tak se takováto mašinka doma vyplatí. Nad domácí těstoviny totiž nic není.

Následující postup mám vychytaný svůj vlastní, možná je někdo zvyklý dělat pláty jinak, mě se osvědčil tento způsob. Z hotového těsta ukrojím kousek, který nejdříve promačkám a pak rozválím válečkem na těsto. Na strojku si nastavíme nejširší plát a projedu poprvé. Výsledný plát přeložím a projedu znova. A tak ještě asi třikrát. Může se stát, že se těsto trhá. Po několika projetích strojkem se však krásně spojí. Lepí se vám těsto na strojek? Posypejte ho trochou mouky.

těstoviny s lososem a špenátem

Strojek nastavíme na plát, který je o stupínek tenčí než první. Opět opakujeme postup. Protlačíme, přeložíme, protlačíme, asi třikrát, čtyřikrát. Opakovaným protláčením krásně spojujeme těsto a tvarujeme pěkné pláty s rovnými okraji. Ty se nedaří úplně dokonalé, ale to vůbec nevadí.

Takto pokračujeme až do nejtenčích plátků - okolo jednoho až dvou milimetrů. Krásně hladké tenké plátky těsta necháme lehce proschnout na kuchyňské lince, asi dvacet minut. Bude se nám pak s nimi lépe pracovat.

Nyní můžeme z připraveného těsta nakrájet nožem nudličky nebo opět použít strojek na nudle, který má nástavce na různě široké nudle - tenké nudličky do polévky nebo široké nudle - tagliatelle. Plátky nemusíme krájet vůbec a máme perfektní základ na lasagne.

Hotové těstoviny dáme vařit do prudce vroucí, osolené vody. Vaří se velice krátce, podle velikosti a druhu mouky, asi pět minut.

Dobrou chuť přeje elly.