Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 500 ml vlažné vody
- 1 kostka čerstvého droždí (1 sáček sušeného droždí)
- 1 lžička cukru moučka
- 400 g hladké mouky
- 400-450 g polohrubé mouky
- 80 g sádla
- 2 lžičky soli
náplň
- 700 g Krásno Amálka párků
- může být i trocha kečupu
- může být i plátkový sýr
na potření
- 1 vejce
na posypání
- hrubá sůl, kmín, černucha, mák…
Foto: Alena Kolaříková
Postup
Těsto zpracujte ručně nebo si připravte robota s hnětací metlou.
Do mísy nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Tady nechejte odpočívat, dokud na vodě nebudou bubliny z droždí.
Potom do mísy přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, dalších 50 g polohrubé máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.
Robot za vás vypracuje pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynou hodinu.
Potom těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 až 8 výsečí. Na širší část výseče položte jeden oloupaný párek. Smotejte do tvaru rohlíku a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Těsto můžete ještě zlehka potřít třeba kečupem nebo hořčicí, případně na něj položit kousek plátkového sýra.
Přikryjte utěrkou a nechejte ještě nakynout. Zhruba půl hodiny.
Foto: Alena Kolaříková
Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejce a posypejte mákem, kmínem, hrubou solí, černuchou.
Pečte dozlatova, bude to trvat zhruba 15 minut a kousek. Podle vaší trouby.
Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout…aspoň trochu…protože vlažné jsou nejlepší.
Dobru chuť přeje Elly.
Párek v hlavní roli
Chlebíček s párky, paprikou a olivami
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Hot dog - domácí žemle a ty nejlepší náplně
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář