parky3.jpg (99 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 ml vlažné vody
  • 1 kostka čerstvého droždí (1 sáček sušeného droždí)
  • 1 lžička cukru moučka
  • 400 g hladké mouky
  • 400-450 g polohrubé mouky
  • 80 g sádla
  • 2 lžičky soli

náplň

  • 700 g Krásno Amálka párků
  • může být i trocha kečupu
  • může být i plátkový sýr

na potření

  • 1 vejce

na posypání

  • hrubá sůl, kmín, černucha, mák…

parky4.jpg (81 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Těsto zpracujte ručně nebo si připravte robota s hnětací metlou.

Do mísy nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Tady nechejte odpočívat, dokud na vodě nebudou bubliny z droždí.

Potom do mísy přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, dalších 50 g polohrubé máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.

Robot za vás vypracuje pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynou hodinu.
Potom těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 až 8 výsečí. Na širší část výseče položte jeden oloupaný párek. Smotejte do tvaru rohlíku a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Těsto můžete ještě zlehka potřít třeba kečupem nebo hořčicí, případně na něj položit kousek plátkového sýra.
Přikryjte utěrkou a nechejte ještě nakynout. Zhruba půl hodiny.

parky6.jpg (116 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejce a posypejte mákem, kmínem, hrubou solí, černuchou.
Pečte dozlatova, bude to trvat zhruba 15 minut a kousek. Podle vaší trouby.

Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout…aspoň trochu…protože vlažné jsou nejlepší.

Dobru chuť přeje Elly.

Párek v hlavní roli

Chlebíček s párky, paprikou a olivami

olivovychlebicek6.jpg (125 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Klasická hrachová kaše

hrachovka.jpg (343 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Hot dog - domácí žemle a ty nejlepší náplně

hotdog.jpg (78 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama