Když se mluví o přípravě jídel v páře, mnohým se vybaví hrnec plný vody, v něm napařovací nerezové (či staré hliníkové) sítko (tzv. pařák) a na něm naskládané knedlíky, v lepším případě zelenina. Tohle "napařování" jídla má s tím moderním ale společný jen samotný základ. A to použití páry při
Příprava jídel v horké páře je přitom výhodná z mnoha důvodů. Pokrm je připravený rychleji, tudíž levněji, a navíc pokrmy připravené v páře neztrácejí svou barvu a chuť, zachovávají si také hodnotné látky, které jsou v nich obsažené. To oceníme především u čerstvé zeleniny nebo ovoce, kterého jsou teď plné zahrádky i obchody.
Pomineme-li tedy výše zmiňovaný pařák, můžeme mluvit o tzv. Papinově hrnci, který je všem dobře známý, a také o moderních vymoženostech, jako je parní hrnec a parní trouba. A radit nám bude pan Vývoda, majitel kuchyňského studia.
"V našich domácnostech se vaření v páře pořád ještě dostatečně nerozšířilo. Přitom málokdo ví, že takový parní hrnec není, na rozdíl od parní trouby, vůbec nákladnou záležitostí. Jídla připravená v páře mají přitom mnohem lepší chuť a jsou také zdravější než jídla, která jsou připravena klasickým způsobem."
Klasické "papiňáky", které fungují na principu stlačené páry, se v našich kuchyních objevují stále. Nahradily je však zdokonalené verze z nerezu, které mají mnohdy nastavitelný tlak. Můžeme v nich tak připravovat jak tuhé hovězí maso, tak velice rychle křehkou zeleninu. Nesporným vylepšením je také při práci s nimi větší bezpečnost.
"Mezi poměrně nové přístroje na trhu patří elektrický parní hrnec. Tento přístroj není příliš drahý, stojí něco okolo dvou tisíc korun. Připravovat v něm můžeme všechny potraviny, které bychom jinak mohli vařit ve vodě. Výhodou je rychlá příprava a nesrovnatelně lahodnější chuť výsledného pokrmu.
Hrnec se skládá ze dvou pater, na které skládáme připravené potraviny. Jsou to dvě na sebe položené mísy, které mají ucha, za které je můžeme uchopit. Pod těmito nádobami je ovládací
Parní hrnec je také vybaven nejrůznějšími doplňky, jako je miska na přípravu rýže, přepážka, abyste mohli vařit v jednom patře více jídel současně, a jiné."
Stejně užitečným pomocníkem je také parní trouba. Její cena je však nesrovnatelně vyšší než cena klasické trouby. Začíná u třiceti tisíc a může se vyšplhat až k šedesáti tisícům.
"Stejně jako v parním hrnci, pokrmy jsou v této troubě připravovány s pomocí páry. K vaření v této troubě nepotřebujete často ani žádné koření, ani sůl, tuk ... prostě nic. Jídla z parní trouby jsou proto velice zdravá. A také chutná. Když okusíte brambory připravené v páře, poznáte, že se s těmi klasickými nedají ani srovnávat."
Stejně jako u parního hrnce, je i u trouby příprava jídla velice krátká. Při chodu přístroje můžete kdykoliv otevřít dvířka a přidat další potraviny. Vařit můžete také v několika vrstvách.
"Pokud vám bude u zdravě připraveného jídla chybět křupavá kůrčička, doporučuji vybrati si parní troubu kombinovanou s klasickým pečením. Tady se jednotlivé funkce střídají. Maso je potom upečené zdravě, ale přesto chutně. Je šťavnaté a má křupavou kůrčičku. Tyto trouby jsou ale zase o něco dražší než ty, které pracují pouze s párou."
Nadchli jsme vás pro zdravé vaření a pečení v páře?
Nový komentář
Komentáře
jen test
{{^OBR/auditoria/images/uzivatele/17/10/69.gif^}}
Brett: na www.patro.cz mají dva druhy za docela dobré ceny. Dobrou chuť
Ten parni elektricky hrnec mame taky, je to fakt dobry, ale pouzivame ho malokdy. Vzdycky kdyz manzelovi navrhnu, abychom zeleninu varili v nem, tak to neprojde a varime klasikou ve vode na plynu. Takze je to vlastne jen dalsi kram do domacnosti.
Neznáte nějakého výrobce parního hrnce? Ptala jsem se u nás v elektru a tvářili se, jako bych spadla z Marsu
(termostat,...)
Pár let máme taky samostatnou horkovzdušnou troubu (skleněná), ale nejsou na ni nikde ND
wiki, je to tak jak píše margarita. A jídla připravené v páře jsou o hodně chutnější a zdravější než ty vařené ve vodě
Wiki: v provnání s tou parní troubou opravdu není moc drahý. Myslím, že je to dobrá investice.
"Tento přístroj není příliš drahý, stojí něco okolo dvou tisíc korun" ... no nevim, ja si neprilis drahe veci predstavuju v ponekud jinych cenovych hladinach
<sml28.gif>