Když se mluví o přípravě jídel v páře, mnohým se vybaví hrnec plný vody, v něm napařovací nerezové (či staré hliníkové) sítko (tzv. pařák) a na něm naskládané knedlíky, v lepším případě zelenina. Tohle "napařování" jídla má s tím moderním ale společný jen samotný základ. A to použití páry při přípravě pokrmů.

Příprava jídel v horké páře je přitom výhodná z mnoha důvodů. Pokrm je připravený rychleji, tudíž levněji, a navíc pokrmy připravené v páře neztrácejí svou barvu a chuť, zachovávají si také hodnotné látky, které jsou v nich obsažené. To oceníme především u čerstvé zeleniny nebo ovoce, kterého jsou teď plné zahrádky i obchody.

Pomineme-li tedy výše zmiňovaný pařák, můžeme mluvit o tzv. Papinově hrnci, který je všem dobře známý, a také o moderních vymoženostech, jako je parní hrnec a parní trouba. A radit nám bude pan Vývoda, majitel kuchyňského studia.

"V našich domácnostech se vaření v páře pořád ještě dostatečně nerozšířilo. Přitom málokdo ví, že takový parní hrnec není, na rozdíl od parní trouby, vůbec nákladnou záležitostí. Jídla připravená v páře mají přitom mnohem lepší chuť a jsou také zdravější než jídla, která jsou připravena klasickým způsobem."

Klasické "papiňáky", které fungují na principu stlačené páry, se  v našich kuchyních objevují stále. Nahradily je však zdokonalené verze z nerezu, které mají mnohdy nastavitelný tlak. Můžeme v nich tak připravovat jak tuhé hovězí maso, tak velice rychle křehkou zeleninu. Nesporným vylepšením je také při práci s nimi větší bezpečnost.

"Mezi poměrně nové přístroje na trhu patří elektrický parní hrnec. Tento přístroj není příliš drahý, stojí něco okolo dvou tisíc korun. Připravovat v něm můžeme všechny potraviny, které bychom jinak mohli vařit ve vodě. Výhodou je rychlá příprava a nesrovnatelně lahodnější chuť výsledného pokrmu.

Hrnec se skládá ze dvou pater, na které skládáme připravené potraviny. Jsou to dvě na sebe položené mísy, které mají ucha, za které je můžeme uchopit. Pod těmito nádobami je ovládací centrum, ze kterého po nalití vody a uvedení přístroje do chodu vychází pára. Na něm si nastavíte potřebné parametry k přípravě pokrmu a přístroj spustíte. Unikající páry se nemusíte bát, protože přístroj má zabudovaný kondenzátor par.

Parní hrnec je také vybaven nejrůznějšími doplňky, jako je miska na přípravu rýže, přepážka, abyste mohli vařit v jednom patře více jídel současně, a jiné."

Stejně užitečným pomocníkem je také parní trouba. Její cena je však nesrovnatelně vyšší než cena klasické trouby. Začíná u třiceti tisíc a může se vyšplhat až k šedesáti tisícům.

"Stejně jako v parním hrnci, pokrmy jsou v této troubě připravovány s pomocí páry. K vaření v této troubě nepotřebujete často ani žádné koření, ani sůl, tuk ... prostě nic. Jídla z parní trouby jsou proto velice zdravá. A také chutná. Když okusíte brambory připravené v páře, poznáte, že se s těmi klasickými nedají ani srovnávat."

Stejně jako u parního hrnce, je i u trouby příprava jídla velice krátká. Při chodu přístroje můžete kdykoliv otevřít dvířka a přidat další potraviny. Vařit můžete také v několika vrstvách.

"Pokud vám bude u zdravě připraveného jídla chybět křupavá kůrčička, doporučuji vybrati si parní troubu kombinovanou s klasickým pečením. Tady se jednotlivé funkce střídají. Maso je potom upečené zdravě, ale přesto chutně. Je šťavnaté a má křupavou kůrčičku. Tyto trouby jsou ale zase o něco dražší než ty, které pracují pouze s párou."

Nadchli jsme vás pro zdravé vaření a pečení v páře?

             

       
TÉMATA:
DŮM A BYT