Na trošce másla orestované ovesné vločky snadno nahradí mandličky. Umeleme je a přidáme do těsta nebo jimi můžeme zdobit cukrářské výrobky, zkrátka je použijeme všude tam, kam bychom jinak dali nesrovnatelně dražší mandle.
Domácí perníkové koření
Chcete-li letos vylepšit perníčky, nekupujte si směs koření v obchodě, ale vyrobte si vlastní. Na 1 kg těsta čerstvě utlučete: 5 g skořice, 5 g hřebíčku, 5 g nového koření, 10 g anýzu, 10 g badyánu a kousek vanilky. Koření tlučeme jemně v hmoždíři.
Plech na perníčky
Při pečení perníčku plech nejen vymažte, ale i vysypejte moukou. Perníčky se vám neroztečou. Proto je také lepší na perníčky nepoužívat pečicí papír.
Když se cukroví přilepí na plech
Pokud zapomenete na plech dát pečicí papír a ani jej nevymažete, můžete si být jistí, že se cukroví přilepí. Pokud jej nelze odloupnout opatrně nožem, položíme rozpálený plech na mokrou utěrku.
Formičky a plechy nemyjeme
Formičky a plechy, na kterých pečeme, zásadně nemyjeme vodou a už vůbec ne saponátem. Jenom je lehce přetřeme utěrkou a vymažeme máslem. Ani po skončení pečení nepoužíváme saponát, ale vystačíme si s hadrem a horkou vodou.
Snadnější louskání vlašských ořech
Pokud ořechy na několik minut před louskáním ponoříme do chladné oslazené vody, povolí nám skořápka snáze, a dokonce bez problémů vyjmeme celá jádra.
Nechce se vám vál sypat moukou?
Místo mouky vyválejte těsto mezi dvěma pláty potravinářské fólie.
Voňavé kakao
Kakaový prášek získá lepší vůni, když k němu přidáme některé koření, jako je například badyán, skořice nebo hřebíček, několik kávových zrnek, kousek vanilkového lusku nebo usušenou pomerančovou kůru.
Příjemné vánoční pečení přeje
Nový komentář
Komentáře
Dagmarkak: díky za tip s jablkem, právě tady dumám, jak dosáhnout dobrého cukroví, protože ve starém bytě příjemně vlhlo smao, ale tady je sušší vzduch a loni proto tak dobré nebylo
Andula: jj, papír je super
Bobina: počkej, čerstvé jsou hořké, ne? :o)))
Myšička: alobal? Mně ten papír přijde bez chyby.
Ťapina: já už taky, od piškotka :-)
Mně se perníčky nikdy neroztekly - mám na ně speciální recept
Simba: stejne je to dobry pomocnik
Jarunka: Mohla, já taky - do letošního roku.
Jupíí: a taky se vzteka, kdyz se to pali?
Papir na peceni pouzivam uz leta. Bez neho ani ranu. Jak jsem mohla pect bez nej?
Andula: moje taky ne , pořád vymašťuje plechy.
Simba: nech si poradit od zkušenějších :-)
Já už ani nevím, jak jsem ho začala používat, moje máma ho nepoužívá dodneška.
Týýýjóóó, dobrý nápady.... Vyzkouším
Andula: No to já už vím taky, jak šikovný je pečící papír. Ale spoustu let mi jeho smysl unikal.
Simba: to je uplne bezva, protoze to na tom vychladne a krasne se to pak sunda.
Ořechy musím ještě naloupat, tak je hned šoupnu do slazené vody a jsem teda zvědavá, jak to pak půjde
Jupíí: Já jsem začala pečící papír používat až letos - to bude asi tím, že jsem začala i péct tak nějak víc až letos. Takže na to vánoční cukroví ho poprvé prubnu.
Jupíí: u papírů souhalsím, bez něj ani ránu.
Zviklaly jste mě, dneska snad zadělám na linecké.
Je fakt, že cukroví válím přes mikrotenový sáček už několik let, navíc ještě peču na pečícím papíru. Tam se navyplatí kupovat ty nejlevnější, lepší je vybrat si dražší.