Kdysi jsem dostala od tchyně malou knížečku „Babo raď"a teď se mi vlastně hodí i tady. Vy jste na své rady skoupé, tak vás budu oblažovat já radami, které se mohou hodit. Možná je už znáte, ale některé mě docela překvapily.
Třeba tyto:
Vaříme-li brambory ve slupce, přidáme do vody trochu soli. Slupka nepopraská.
Bramboráčky budou krásně křupavé, když do těsta přidáme jeden netučný tvaroh.
Já to znám s horkým mlékem a opravdu to funguje.
Když nechceme plakat při krájení cibule:
-čicháme k čerstvému chlebu
-zahřejeme ji v troubě
-loupeme ji pod studenou vodou
-při krájení se díváme do žáru kamen
Ta poslední rada je poněkud kuriózní, ale docela se mi líbí. Jde o to, kolik z nás má tu možnost.
Tvrdé maso při pečení změkne, přidáme-li do šťávy štipec zažívací sody.
Maso naklepáváme na předem navlhčeném prkénku, maso se tak nevysuší.
Aby se nepřipálil řízek při smažení, přidáme do tuku kolečko syrové brambory.
Kuře bude mít křupavou kůrčičku, když ho během posledních minut pečení, polijeme ledovou slanou vodou nebo pivem.
Sekaná se při krájení nerozpadá, když do ní zamícháme trochu škrobové moučky.
Tak co, milé ženy-in.
Vyzkoušela jste už některá z vás tyto metody?
Máte nějaké lepší?
Podělte se s námi o ně.
Nový komentář
Komentáře
chuanita: tak to jsme na tom stejně, taky mi vždycky praskne alespoň 1 brambor.
další rady:
můžu potvrdit to s horkým mlékem. Doma to děláme a je to výborný. Navíc si pak dát i mléko k bramboráčkům .... to je pohádka.
u cibule brečím pořád, takže neporadím
Já když klepu maso, dávám ho do igelitového sáčku nebo do igelitu /potravinové folie). Není nic postříkané.
Já když peču na oleji, tak tam krájím na kolečka mrkev. Taky můžu doporučit. Olej nesmrdí.
Jo a když vařím vejce, tak já tam místo soli dávám ocet. Je to v podstatě do samé.
já tedy když vařím brambory ve slupce, tak vodu nesolím...jen když jsou oloupané
To s tím žárem kamen a cibulí fakt funguje. Je to divné, ale je to tak.
Já bych byla opatrná s tím poléváním kuřete studenou (ledovou) vodou. Mě se takhle rozprskl v troubě pekáček z varného skla.
Nejde o ty plameny při krájení cibule, ale o horko- to může být i od vařiče.S tou solí do vody to platí i o vaření vajec-i když by bylo prasklé, nevyteče.Když jsem kdysi strouhala křen při zabíjačce, vzala jsem si lyžařské brýle.Řezník se sice chechtal, ale později se mi doneslo, že to jinde uváděl jako SVŮJ nápad.
Kdybych při krájení cibule koukala kamkoliv jinam než na tu cibuli, ukrojila bych si místo cibule tak akorát prst. Je fakt, že z cibule už jsem nebrečela hodně dlouho, ta lednice asi funguje.
A co je objevného na solení vody na brambory, to nechápu. Tu solím vždycky, ať jsou brambory oloupané nebo ne.
Bramboráčky zkusím.
Cibuli uchovavam v lednici a kdyz ji krajim studenou, tak nebrecim.