Ossobuco a omáčka
- 400 g telecího ossobuca (telecí kližka s morkovou kostí čili koleno)
- 60 g másla
- 200 g zeleninové směsi (cibule, mrkev, celer)
- 1 stroužek česneku
- malá hrstka sušených hub namočených ve vodě
- 40 g tomatového pyré
- 400 ml hovězího vývaru
- 400 ml tomatové omáčky
- 1 bobkový list
- sůl, pepř
Fondue ze sýra Parmigiano Reggiano DOP
- 60 ml zeleninového vývaru
- špetka šafránu
- 100 g sýra Parmigiano Reggiano DOP
- 50 ml mléka
- lžička sladkého vína typu masala (nemusí být)
- špetka kukuřičného škrobu
Čerstvé těsto na ravioli
- 120 g semolinové mouky (může být běžná hladká)
- 1 vejce
- 1 lžíce vody
- 1 lžička olivového oleje
- špetka soli
Gremolata
- lžička nadrobno nakrájené hladkolisté petrželky
- špetka citronové kůry
- lžička nadrobno nakrájeného rozmarýnu
- 20 g extra panenského olivového oleje
Ossobuco osolte, opepřete a orestujte na másle. Dejte stranou. Na másle orestujte zeleninu a namočené houby. Vše smíchejte s tomatovým pyré, omáčkou, vývarem a bobkovým listem. Hrnec přiklopte a dejte péct na hodinu do trouby při teplotě 160 °C. Když ossobuco změkne, vyjměte jej z omáčky a dejte stranou. Omáčku rozmixujte najemno, můžete ji přecedit přes sítko. Ossobuco zbavte kosti a maso nakrájejte nadrobno.
Všechny ingredience na čerstvé těstoviny smíchejte v mixéru na přípravu těsta a hněťte, až vytvoříte hladkou kouli. Těsto vyndejte na pracovní desku, poprašte moukou a zpracovávejte cca 5 minut, dokud nebude krásně elastické a hladké. Zabalte jej do fólie a nechte 30 min. odležet.
Těsto poprašte moukou, vytvarujte z něj obdélník a protáhněte strojkem na těstoviny. Postupujte od nejširšího přes užší, až k nejnižšímu nastavení, opakujte vždy 2-3 krát. Těsto by mělo být asi 1 mm vysoké, ruka by Vám přes něj měla prosvítat. Uválené těsto poprašte moukou.
Rozklepněte vejce a smíchejte jej se lžicí vody. Tuto směs použijte jako lepidlo k uzavření těstovin.
Těsto rozdělte na dva díly. Každý nakrájejte na 4 stejné obdélníky. Pláty z první půlky naplňte nasekaným ossobucem, okraje nechte volné a pomažte je vajíčkem s vodou. Přiklopte druhým plátem a dobře uzavřete. Uvnitř by neměl zůstat vzduch. Zamotejte do kolečka. Znovu poprašte moukou, aby se nelepily a nechte trochu vyschnout. Zatím si připravíte fondue.
Vývar, mléko, víno a šafrán přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Škrob rozmíchejte s trochou vody a přidejte do omáčky, aby měla lepší konzistenci. Nakonec přidejte nastrouhaný Parmiggiano Reggiano DOP a rozmíchejte.
Ravioli vařte 4 minuty ve velkém množství osolené vody. Až budou hotové, vyplavou napovrch.
Hotové ravioli přelijte omáčkou z ossobuca a fondue ze sýra Parmiggiano Reggiano DOP.
Smíchejte ingredience na gremolatu a hotové těstoviny jí ozdobte.
Více inspirace najdete na stránkách Pravachutdolcevita.cz nebo |
---|
Nový komentář
Komentáře
vypadá to dobře
tak to je "něco" ...