Foto: Šárka Škachová
Suroviny
- rajčata
- bazalka - klidně více druhů a barev
- starší chléb
- česnek
- olivový olej
- vinný ocet
- špetka třtinového cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Rajčata nakrájíme na menší kousky. Kdo má různé druhy a barvy rajčat, tak je to výborné, salát bude hezky barevný. Přidáme k nim nasekanou bazalku.
Chléb nakrájíme na plátky a máme tři možnosti. Opečeme ho ve vyhřáté troubě, usmažíme ho na pánvičce jako klasické topinky nebo, jako já, hodíme plátky chleba na rozpálený gril.
Opečený chléb potřeme česnekem a nakrájíme na kostičky.
Připravíme si zálivku. Rozšleháme si lžíci vinného octa s pěti lžíci olivového oleje. Podle chuti přidáme sůl, pepř a můžeme i špetku třtinového cukru. Vyšleháme vidličkou do krásně spojené směsi. Touto zálivkou přelijeme rajčata.
Nakonec přidáme opečený česnekový chléb, promícháme a ihned podáváme.
Neváhejte, protože když necháte salát dlouho stát, chléb příliš navlhne. Lepší je lehce křupavý a jen lehce obalený zálivkou a rajčatovou šťávou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář