64b135d820980obrazek.png
Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • rajčata
  • bazalka - klidně více druhů a barev
  • starší chléb
  • česnek
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • špetka třtinového cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Rajčata nakrájíme na menší kousky. Kdo má různé druhy a barvy rajčat, tak je to výborné, salát bude hezky barevný. Přidáme k nim nasekanou bazalku.

Chléb nakrájíme na plátky a máme tři možnosti. Opečeme ho ve vyhřáté troubě, usmažíme ho na pánvičce jako klasické topinky nebo, jako já, hodíme plátky chleba na rozpálený gril.

Opečený chléb potřeme česnekem a nakrájíme na kostičky.

Připravíme si zálivku. Rozšleháme si lžíci vinného octa s pěti lžíci olivového oleje. Podle chuti přidáme sůl, pepř a můžeme i špetku třtinového cukru. Vyšleháme vidličkou do krásně spojené směsi. Touto zálivkou přelijeme rajčata.
Nakonec přidáme opečený česnekový chléb, promícháme a ihned podáváme.

Neváhejte, protože když necháte salát dlouho stát, chléb příliš navlhne. Lepší je lehce křupavý a jen lehce obalený zálivkou a rajčatovou šťávou.

Dobrou chuť přeje Elly.

5.png (180 KB)Foto: archiv redakce

4.jpg (61 KB)Foto: Alena Kolaříková

Reklama