Jahody mají rády nejen děti, ale i dospělí. Po vzoru svých sousedů jsem rovnou zavrhla nápad pěstovat jahody na úhledných záhoncích, v řádcích, ale nasadila jsem je jen tak ledabyle do skalky. Jahody vypadají hezky a ještě je skalka užitečná. A z několika keříčků máme každý rok velkou úrodu.
Krom „obyčejného“ mléčného koktejlu s kapkou smetany a vanilkovou zmrzlinou, jsme si u nás oblíbili dezer, na který mám recept od kamarádky Lenky, kterou z našeho vaření dobře znáte.
Na tento lahodný dezert potřebujete pro čtyři osoby.
500 ml smetany
6 lžic cukru krupice
1 vanilkový lusk nebo na špičku nože mleté vanilky
6 plátků želatiny nebo odpovídající množství práškové
Smetanu nalijeme do kastrolku, část jí můžete nahradit mlékem - pokud z neznámých důvodů držíte dietu či tak něco..., ale už to nebude ono :)
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a spolu s cukrem přidáme do smetany.
Želatinové plátky namočíme do studené vody a necháme nabobtnat.
Smetanu přivedeme k varu, vypneme sporák a přidáme želatinu. S ní už smetana NESMÍ vařit!
Nalijeme do připravených skleniček, nebo misek či různých formiček , které po ukradení dětem nejdříve pečlivě omyjeme od písku ;)
Dáme do lednice chladit aspoň 4 hodiny nejlépe přes noc.
Poté vyklopíme, ozdobíme ovocem a užijeme si sametové pohlazení!
Nový komentář
Komentáře
Panna cotta je výborná, doporučuji
cornysek — #5 používám práškovou ta je jednoduchá
já se budu muset naučit prcovat s plátkovou želatinou ... přiznávám se, ale ve svém věku stále ještě neumím s touhle surovinou pracovat, bojím se toho, chjo a to je kámen úrazu ---- bože o koik dobrot já se šidím :-(
tyhle dezerty miluju - delame neco velmi podobneho, akorat do srnciho hrbetu - letos uz nekolikrat a sezona teprve zacina...
Musím koupit želatinu. Tohle miluju, ale ještě jsem to nedělala.
Díky za recept, udělám doma Itálii
dezert znám, postup mi připadá jednoduchý - snad ho zvládnu - želatinové osvěžující dobrotky máme rádi