jahody

Jahody mají rády nejen děti, ale i dospělí. Po vzoru svých sousedů jsem rovnou zavrhla nápad pěstovat jahody na úhledných záhoncích, v řádcích, ale nasadila jsem je jen tak ledabyle do skalky. Jahody vypadají hezky a ještě je skalka užitečná. A z několika keříčků máme každý rok velkou úrodu.

Krom „obyčejného“ mléčného koktejlu s kapkou smetany a vanilkovou zmrzlinou, jsme si u nás oblíbili dezer, na který mám recept od kamarádky Lenky, kterou z našeho vaření dobře znáte.

Na tento lahodný dezert potřebujete pro čtyři osoby.

500 ml smetany
6 lžic cukru krupice
1 vanilkový lusk nebo na špičku nože mleté vanilky
6 plátků želatiny nebo odpovídající množství práškové

panna cotta

Smetanu nalijeme do kastrolku, část jí můžete nahradit mlékem - pokud z neznámých důvodů držíte dietu či tak něco..., ale už to nebude ono :)
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a spolu s cukrem přidáme do smetany.
Želatinové plátky namočíme do studené vody a necháme nabobtnat.
Smetanu přivedeme k varu, vypneme sporák a přidáme želatinu. S ní už smetana NESMÍ vařit!
Nalijeme do připravených skleniček, nebo misek či různých formiček , které po ukradení dětem nejdříve  pečlivě omyjeme od písku ;)
Dáme do lednice chladit aspoň 4 hodiny nejlépe přes noc.

Poté vyklopíme, ozdobíme ovocem a užijeme si sametové pohlazení!

Dobrou chuť přeje Beaute.