Panini jsou druhem rychlého občerstvení, který k nám přišel z Itálie. Jsou to vlastně sendviče nebo toasty, které nejsou vyrobené z plátkového chleba, ale třeba ciabatty nebo bagety. Při jejich plnění se nebojte zapojit fantazii a vymýšlet přesně takové kombinace, jaké máte rádi.

panini

Výborná k naplnění je klasická bílá bageta, kterou naporcujete na menší části. Ty navíc přeříznete podélně napůl. Ideální je, když se vám na jedné straně zůstane pečivo spojené. Bude se vám lépe plnit a náplň nebude tolik utíkat ven.

Aby pečivo nebylo suché...

Dále si připravte něco k namazání pečiva. Klasicky můžete pečivo máznout máslem nebo pokapat kvalitním olivovým olejem. Když k naplnění použijete sušená rajčata naložená v oleji nebo třeba tuňáka v olivovém oleji, můžete k namazání použít olej, ve kterém byly potraviny naloženy. Jen dávejte pozor, abyste nepřehnali množství.

panini

Výborné je mít připravené různé omáčky a dochucovadla. Se šunkou a cibulkou výborně ladí lehce pikantní barbecue omáčka. K rybě se zase hodí hořčice dochucená čerstvým koprem nebo trochou medu. Do panini se sýrem brie a vlašskými ořechy přidejte trochu brusinkového nebo rybízového džemu.

Zelenina, ovoce a ořechy

Kromě čerstvé cibulky - červené, jarní nebo klasické, můžete použít i cibuli nakládanou. Výbornou chuť získáte, když klasickou kuchyňskou cibuli nakrájíte na půlkolečka a na másle dozlatova podusíte, ke konci zastříknete červeným vinným octem, který necháte vyvařit a ještě lehce zasypete trochou cukru, který necháte zkaramelizovat.

Rajčata se hodí syrová i sušená, nejlépe naložená v olivovém nebo slunečnicovém oleji. Z čerstvých doporučuji raději drobná cherry rajčátka.

Výborná je také paprika. Opět čerstvá nebo nasucho opečená na pánvi. Ta druhá získá svou tepelnou úpravou lehce kouřovou chuť, do které se úplně zblázníte.

Nic nepokazíte ani několika listy čersvého špenátu, opečenou petrželkou, plátky jablek do sýrové varianty, sušenými švestkami. Do určitých druhů panini jsou výborné ořechy - vlašské ořechy v kombinaci se sýrem s modrou plísní? Neskutečná lahůdka!

A teď pár osvědčených kombinací...

panini

Zkaramelizovaná cibulka, kvalitní šunka od kosti nebo sušená šunka. Trocha másla nebo olivového olej. Když doplníte čedar, tak bude chuť už opravdu dokonalá.

panini

Tuňák z konzervy, jarní cibulka, kousek másla a medová hořčice s koprem.

panini

Kvalitní šunka od kosti, cherry rajčata, čerstvá bazalka a kousek goudy, ementálu nebo jiného oblíbeného sýra. Skvělou chuť dodá i bazalkové pesto nebo pesto z medvědího česneku.

panini

Schwarzwaldská šunka, kozí sýr a jarní cibulka.

panini

Sušená rajčata naložená v olivovém oleji s kapary, kozí sýr.

panini

Kromě nejrůznější zeleniny a sýrů můžete střídat i maso. Zbylo vám kousek pečeného vepřového masa? Nebo grilované kuřecí maso? Všechno můžete přidat do panini. Uzený pstruh? Losos? Jasně! Přidejte si jakoukoliv oblíbenou surovinu.

Zapéct? Není nutné!

U nás doma rádi naplněné panini vložíme do kontaktního grilu, zavřeme a necháme pořádně zapéct. Můžete nechat předem opéct i plátky pečiva a náplň pak vložit mezi ně a společně už nezapékat. Nebo nezapékat vůbec. To už necháme na vás. Nejčastěji jsou ale známé zapečené právě na grilu nebo speciálním přístroji na panini, s typickými opečenými čárami na povrchu.

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
SLANÉ PEČENÍ