Foto: Shutterstock
Panela je jedním z nejpřirozenějších cukrů, protože při výrobě nedochází k žádným chemickým úpravám, rafinaci, bělení a ani oddělování melasy. Zachovává si tak výživové přednosti cukrové třtiny: Obsahuje sacharózu, glukózu a fruktózu a spoustu vitaminů A, C, D či E. Najdeme v ní také velké množství minerálů, vápník, železo, fosfor, mangan, zinek, hořčík či draslík. Dle webu Pikant obsahuje 5× více minerálních látek než hnědý cukr, a dokonce 50× více než cukr bílý.
Vzhledem připomíná třtinový cukr. Svou chutí ale připomíná spíše med než cukr a má bohatší škálu chuti i vůně. Je použitelná jako univerzální sladidlo všude tam, kde byste použili med nebo cukr. Hodí se do dětské výživy, k přípravě džemů, do nápojů, kaší, k pečení buchet a dezertů. Můžete s ní doladit i slaná jídla a je vynikajícím zdrojem energie např. při sportovních výkonech a velkém fyzickém vyčerpání.
V létě se můžete osvěžit panelou rozpuštěnou ve vodě s citrónem a ledem a v zimě vás zase rozehřeje v čaji. Hodí se i v období chřipek. Podporuje totiž vykašlávání a má zklidňující účinky při nachlazení. Také pomáhá čistit krev, zabraňovat revmatickým problémům a posilovat oslabený organismus.
Panelu seženete v prodejnách zdravé výživy nebo v internetových obchodech.
Foto: Shutterstock
Zdroje: Tiskové materiály Košíku, Pikant, Food Watch, kniha Sugar and Sugar Derivatives: Changing Consumer Preferences
Nový komentář
Komentáře
Určitě zkusím, jenom musím zjistit doporučené denní množství. Třeba se může neomezeně * na rozdíl např,. od čekankového sirupu.
Vyzkoušela jsem, lahodná hmota
Vyzkouším