K výrobě pampeliškového medu, který lze upotřebit nejen jako báječný lék na potíže s horními cestami dýchacími, k pročistění organismu, k posílení imunitního systému, ale i jako chutné sladidlo místo obyčejného cukru, není potřeba žádných zvláštních ingrediencí ani složitých procedur.
Kromě toho, děti ho mají zpravidla raději než med včelí, který je ovšem také zdravý zase na spoustu jiných věcí. Moje holčičky si pampeliškový med mažou na chleba a Johana ho jí jen tak, nebo do něj namáčí piškoty. Už jako miminku jsem jí s ním sladila čajíky…
Bohužel, pro alergiky to vhodná pochoutka není.
Jednoduchá příprava, jen je potřeba hlídat hustotu
Osobně dělám med z dvojnásobné dávky, a i tak je brzy pryč. Proto vám recept předávám tak, jak to mám „nachozené“. Pokud byste ho dělali poprvé, jen na zkoušku, prostě si uvedené dávky vydělte na půlku.
Dělala jsem ho jakoby s vámi, abych nevařila „z vody“, ale pěkně v reálu. Letos bude zvlášť vypečený, protože jsem pampelišky sbírala daleko nad nemocnicí, až úplně nahoře, kde už je jen les, překrásné louky a také můj kamarád strom – buk.
Recept
Potřebujete 700 hlaviček pampelišek, které je dobře sbírat, když svítí sluníčko. Nasbírané pampelišky nechám chvíli namočené ve dvou litrech studené vody, aby měli čas utéct všichni broučci, kteří v nich doposud bydleli. Potom přidám čtyři kolečka omytého citronu a přivedu všechno k varu. Hned jak směs projde varem, cca za pět minut, sporák vypnu, hrnec přikryji pokličkou a nechám stát na plotně do druhého dne.
Pak znovu nechám špetku přejít varem, cca 10 minut, přes plátýnko všechno scedím a pořádně vyždímám, aby se do vody dostalo všechno zdravé.
Potom přidám dvě kila cukru a od té chvíle vařím na mírném ohni do té doby, dokud med nezhoustne. Je potřeba zhruba po hodině vaření vždy namočit lžíci, někam bokem si kápnout a počkat, až kapka vystydne. Teprve pak je možné poznat, zda med už tuhne. Horký je totiž pořád tekutý!
Jakmile se studená kapka chová ztuhle, med odstavím.
Jednou se mi povedlo uvařit strašného tvrdolína, který po vystydnutí pomalu ani nešel ze sklenic. Byla z něho ale parádní pochoutka pro děti, které to pojídaly místo karamelek.
Krátká doba vaření zase způsobí, že med je možno pít, což je také špatně. Pokud by se vám tato druhá varianta přece jen povedla, doporučuji přidat tři deci rumu, a máte parádní likérek.
Po uvaření, ještě horký, med liji do sklenic, které pro tento a jiný účel schovávám celou zimu.
Pozor! Dětskou asistenci neporučuji a vy si dávejte také dobrý pozor. Opařeniny touhle směsí jsou jedny z nejhorších vůbec!
Přeji šťastnou ruku a dobrou chuť.
Nový komentář
Komentáře
Medíky máme moc rádi, kupuju nejvíc lesní
Nestyda — #53 Nic o "mixovaných" medech nevíš
, jsou to medy pastované a v žádném případě se jejich kvalita nesníží - jsem včelař.
Ale kde sehnat ve městě nebo v jeho okolí zdravotně nezávadné pampelišky? Když v blízosti nejezdí auta, tak se tam určitě prohánějí psi.
Je opravdu moc dobrý, také ho vařím....
jéééj tento med sme varili so starinkou a bol božský, najradšej som mala kúsky citronu v ňom, boli správne naložené. Ja so sestrou sme zbierali púpavy a starinka varili.
med je výborný, největší problém mám s hustotou
med je skvěly na nachlazeni.
hned bych se napila, maminka nám to vždycky vařila jako malým dětem
Nám dělá taky babička pampeliškový med.Nejlepší je s vánočkou namazanou máslem
Petrushe — #52 od včelaře ano, ale pozor na "mixované" medy, kdy včelař, aby medík nezcukernatěl, šlehá a šlehá a tím hodnoty v medu znehodnotí, oni to snad ještě nějak i zahřívají. Není dobré. Pravý med má správně zcukernatět. Měla jsem období, kdy jsem ho nabrala lžíci a olizovala, nádhera...
Pampeliškový med vždycky dělala babička... byl takovej dobroučkej, tak babičkovsky... takže od jedné babičky jsme mívali med včelí a od druhé pampeliškový. My jsme byli celí nějaký medoví :D
Jo, taky nám ho mamka před lety vařila, ale myslím, že dělala jen 200 hlaviček na 1 kg cukru...No, takhle bude ještě výživnější asi
čiperka — #22 No medy v supermarketech mají velké procento vody, proto ani po dlouhé době nezcukernatí...a zřejmě je to doháněno na sladivosti jinými látkami...med jedině od včelaře
Mi se povedl nejaky ridky, ale chutna bezvadne a do caje bude dobry i tak :)
Babička dělávala pampeliškový med, ale mě nikdy nechutnal, tak jej ani teď dělat nebudu.
Horáča — #45 Jj, takže bezva, včera jsem med dovařila a povedl se, je mňam.
pampeliškový med vařím je dobrý a zdravý
Avilo — #46 "o pampeliškovém medU" :D
O pampeliškovém medě už jsem slyšela, ale ještě jsem ho nevyzkoušela. Určitě bude výborný jako každý med! :)
Tak, teď už jen počkat do zítřka a budu pokračovat. Voní to hezky, to jo.
Jsem ale už teď zvědavá na zítřejší výsledek.