Potřebujeme:
- 5 plných hrstí květů smetánky lékařské
- 1 hrst čerstvých listů meduňky
- 300 g světlého třtinového cukru
- 2 citrony s chemicky neošetřovanou kůrou
- 1/2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Postup:
Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky. Do hrnce dejte čisté ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností! Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne. Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví). Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové. Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče. Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1-2 hodiny.
I sedmikrásky mají nyní sezonu:
Foto: archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Moje maminka také dělala pampeliškový med, když jsem byl malý kluk, ale můj dědeček byl včelař a učil mě, jak se starat o včely. Teď jsem již dospělí a mám také několik úlů a kupuji do nich krmítka a krmiva pro včely, které se mi pak odvděčí svým vynikajícím medem.
Holky já jsem si med oblíbila strašně místo klasického cukru a snažím se teď už sladit jen zdravěji medem. Chodím pravidelně každou sobotu v Praze na farmářské trhy a tam prodávají kvalitní medy https://ceskyfarmarskytrh.cz/ , ale taky celkově ovoce a zeleninu. Jsem naprosto nadšená.