Pampelišková smaženice a jiné
Několik receptů s bylinkami. Co vy na pampeliškovou smaženici?
Děkuji za uveřejnění mých babských rad a jsem ráda, že brambory jsou při léčení neduhů v kursu. Chtěla bych se podělit o pár receptů s užitím bylinek.
1. Česnekové kuřátko s bylinkovou omáčkou:
1 kuře, sůl, česnek, máslo, na omáčku 2 jemně nakrájené cibule, 1 šálek bílého vína, 1 bobkový list, hrst sekaných bylinek (meduňka, estragon, bazalka, petrželka), pepř, sůl, 150 g žampionů, 1 lžíce hladké mouky a 2 lžíce smetany.
Kuře osolíme, potřeme česnekem a upečeme na másle. Mezitím ve víně podusíme cibuli s bobkovým listem, bylinkami, solí a pepřem. Upečené kuře rozporcujeme. Máslový výpek zředíme bylinkovým vínem a krátce povaříme s nakrájenými žampiony. Mouku rozmícháme v trošce vody se smetanou a přilijeme k výpeku. Povaříme a přidáme meduňku. Kuře přelijeme omáčkou a podáváme s rýží.
2. Vepřový kotlet na karafiátech a pampeliškovém medu:
600 g vykostěných vepřových žebírek, sůl, 2 lžíce pampeliškového medu, 1 lžíce kečupu, worcester, 8 květů karafiátu.
Žebírka naklepeme, osolíme a potřeme směsí z medu, kečupu a worcesteru. Necháme asi 2 hodiny uležet. Kotlety grilujeme a při podávání obložíme blanžírovanými květy karafiátu. Podáváme s hranolky.
3. Jarní pochutnáníčko z bylinek a natí s bramborovým přelivem:
150 g čerstvých bylinek (pampeliškové listy, jitrocel, šťovík, řeřicha atd.), brambory, 150 g bílého jogurtu, sůl, mletý zázvor.
Brambory vařené ve slupce oloupeme, vychladlé rozšťoucháme s bílým jogurtem, osolíme a okořeníme zázvorem. Čerstvé bylinky posekáme, promícháme a zalijeme bramborovým přelivem.
4. Pampelišková smaženice:
4 šálky mladých pampeliškovým sazeniček i s kořínky a několika listy navíc, 1 šálek nakrájené cibule, 1 šálek nakrájené zelené papriky, 2 šálky jemně nakrájených hub, 1 šálek uvařené čočky, 1 šálek zeleného hrášku, citron. šťáva, sůl, pepř, olivový olej.
Ve velké pánvi osmažíme cibuli dorůžova. Přidáme papriku, houby, čočku a hrášek. Osolíme, okořeníme a ochutíme citron. šťávou. Těsně před dohotovením přidáme pečlivě omyté a osušené pampelišky, promícháme a krátce osmažíme. Podáváme s rýží.
5. Dušený šťovík:
400 g listů šťovíku, 10 g másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 10 g cukru, muškátový květ.
Oprané listy povaříme v osolené vodě, scedíme a pokrájíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou a povaříme. Přidáme šťovík, osolíme, osladíme, přidáme muškát. květ a dusíme do zhoustnutí. Podáváme k dušenému nebo pečenémui masu.
Dobrou bylinkovou chuť přeje
Januše
To zní nádherně! Hned jak budou pampelišky, jdu do toho!
Těšíme se na další vaše zážitky s bylinkářstvím a kulinářstvím. Pište své recepty a babské rady!
Můžete totiž zase vyhrát kosmetiku. redakce@zena-in.cz
Dopoledne startujeme dnešní bylinkovou soutěž!
A NEJ bylinkový recept zařadíme do seriálu o bylinkách a koření - Bez koření není vaření!
Nový komentář
Komentáře
Bridgetj: Takže na jaro se těšíš,co?