Téma palmového oleje je díky svému ekologickému dopadu a neblahým zdravotním účinkům v posledních letech velice diskutované.
Palmový olej patří celosvětově mezi nejpoužívanější rostlinné oleje. V roce 2012 představoval téměř třetinu veškeré celosvětové produkce olejů a tuků a překonal tak do té doby vedoucí sójový olej. Mnoho výrobců ho využívá z důvodu jeho nízké ceny, ale má i další, například technologické, výhody – dobře tuhne a nemá výraznou chuť. Nejčastěji ho najdeme v čokoládách, různých náplních, zmrzlinách, pečivu atd.
Lidé ke svému životu tuky potřebují, představují důležitou živinu a jsou nositelem důležitých funkcí v organismu. Je všeobecně známé, že rostlinné tuky jsou zdravější než živočišné. Ovšem nedá se říct, že když vyměníme sádlo za jakýkoliv rostlinný tuk, tak jsme vyhráli. Právě palmový olej obsahuje z poloviny nasycené mastné kyseliny, které nám škodí. Jejich vysoký obsah je dlouhodobě dáván do souvislosti s nadváhou, nemocemi srdce a cév a některými nádorovými onemocněními. Podobně je na tom populární kokosový tuk. Zdravou alternativou palmového tuku je lněný nebo řepkový olej.
„Největšími producenty palmového oleje jsou Malajsie a Indonésie (původně africká palma jsem byla dovezena portugalskými kolonisty), které jsou zodpovědné za 86 % celosvětové produkce palmového oleje. V těchto oblastech představuje výroba palmového oleje také největší ekologický problém, neboť zde dochází k drancování původního deštného pralesa. Ten je vypalován a nahrazován palmovými plantážemi. Problém je to opravdu gigantický – podle údajů z roku 2015 se stala Indonésie těmito aktivitami největším producentem emisí na světě a předčila dokonce i Spojené státy či pětkrát lidnatější Čínu,“ říká říká Prof. MUDr. Libor Vítek, PhD.
Nový komentář
Komentáře
Určitě je dobře, že se najde firma, která takto přemýšlí. Jen kdyby jich bylo víc. Jenže dokud lidi budou kupovat levné náhražky, tak bude palmový tuk skoro ve všem. Jenže ono je to už i v dražších potravinách a výrobci vydělávají. Dají levnou náhražku a prodávají draho. Nedávno jsem palmový tuk objevila v lázeňských trojhráncích. Za tu cenu jsem očekávala kvalitní suroviny. Je prostě nutné číst etikety, i když jsou na nich stále menší písmenka.
baštím s b.jogurtem
Je dobře, že se k tomu takhle postavili. Jsou otevření. Nevymlouvají se, že palmový tuk neškodí. Snaží se jeho výskyt ve výrobcích minimalizovat. A to se cení
mamkaJa — #4 nepřeceňuje - chválím je
Podle mě je to etický problém. Ikdyž má být údajně zdravotně nezávadný, dávají ho do potravin jako levnou náhražku.... a proč bych měla jíst náhražky.
Správně Emco
!
Přeceňuje se to.
Měly by se nad tím zamyslet i ostatní firmy. I když nedávno nám zde bylo předklááno, že palmový tuk je vlastně neškodný. Jenže ,když ho jíte skoro ve všem co koupíte ,tak si myslím, že to až tak není pravda. A navíc je tu ničení pralesů a zvířat i obyvatel ,kvůli pěstování palem.
chválím,je to slušná firma,co neklame zákazníky..