Kamarádka Jana se před časem vrátila z měsíčního putování po Mexiku. Samozřejmě si přivezla spoustu zážitků, nejen cestovatelských, ale také gurmánských. A ty mě zajímaly především.
Mexická kuchyně je vlastně směsicí španělské kuchyně a kuchyní starobylých civilizací, jako byli třeba Aztékové či Mayové. Již z dávné doby pochází rozsáhlé pěstování kukuřice, ze které se vyráběly tortilly, tenké placky, které se používaly místo chleba. Do těchto placek se plnila směs zeleniny, masa a oblíbených fazolí. Toto tradiční jídlo je v Mexiku oblíbené dodnes.
Dnešní mexická kuchyně je velice pestrá, barevná, plná zeleniny a nejrůznějšího koření. A také hodně ostrá. Hlavními surovinami jsou stále fazole, kukuřice, rajčata a papriky. Určitě vás potěší, že mexická kuchyně je díky převaze rostlinných surovin jedna z nejdietnějších na celém světě.
„Překvapilo mě, když jsem od paní, u které jsme část pobytu bydleli, zjistila, že v Mexiku se pěstuje přes 50 druhů fazolí a více než 100 různých druhů chilli papriček,“ řekla mi kamarádka Jana.
Z masa je nejoblíbenější a nejpoužívanější hovězí, ale také kuřecí či vepřové maso. Důležitou součástí jídelníčku jsou také ryby a mořské plody.
„Hovězí maso upravované po česku moc nemusím, spíše se mu vyhýbám. Ale hovězí maso se spoustou zeleniny v tortille chutná naprosto dokonale. Jediné, co je nezvyklé, je silná pálivost každého jídla. Na to nikdo z nás není zvyklý.“
Guacamole
Typicky mexický pokrm, který se vyrábí z avokáda, rajčat a soli, pochází už od starých Aztéků. Recepty na tuto zelenou omáčku se liší, můžete vyzkoušet jeden z nich, který si Jana přivezla z cesty po Mexiku. Přesto říká: „Guacamole mi k srdci nepřirostlo. Tato omáčka má velice nezvyklou chuť, kterou není lehké si zamilovat.“
Suroviny
2 zralá avokáda
1 červenou chilli papričku
2 rajčata
1 menší cibulka
sůl a čerstvý pepř
šťáva z 1 limety
Postup
Avokáda rozpůlíme, odstraníme pecku a vydlabeme dužinu. Tu musíme rozmačkat na kaši, proto je důležité, aby byla avokáda zralá. Chilli papričky, cibuli a rajčata nakrájíme velice najemno a přidáme k avokádu. Všechno rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou pastu.
Tortilla
Kukuřičné placky dostanete k Mexiku téměř ke každému jídlu. Velice tenké placky mají průměr okolo 15 cm a pečou se nasucho nebo smaží v oleji. Jsou základem mnoha dalších pokrmů s exotickými názvy - tacos, burritos, nachos...
Tacos
Tortilly, které nejsou měkké a poddajné, ale přehnuté do tvaru mušle a upečené (usušené), takže jsou tvrdé a křupavé. Plní se směsí zeleniny a masa.
Burritos
Do měkkých, ohřátých tortill se zabalí směs masa a zeleniny, takže vypadají jako „plněný rohlík“.
Nachos
Tortilly nakrájené na trojúhelníčky, upečené či opět spíše vysušené, křupavé. Podávají se s nějrůznějším masem, ale také s omáčkami, třeba právě s guacamole, či ostrými rajčatovými, paprikovými, chilli pastami.
Enchiladas
Do měkkých tortil zabalíme masovo-zeleninovou směs, vyskládáme do pekáče, zasypeme sýrem a zapékáme.
Quesadillas
Směs masa a zeleniny mezi dvěma plackami tortilly. Krájí se jako koláč, na výseče.
„Někdo tvrdí, že mexická kuchyně je pořád dokola maso, zelenina a tortilly, a to všechno pálivé tak, že necítíte pravou chuť. My jsme při našich cestách asi měli štěstí na samé kvalitní kuchaře :-), a proto si na mexickou kuchyni odvážíme jen ty nejlepší vzpomínky.“
Nový komentář
Komentáře
Též máme hodně rádi pálivá jídla. Pořád se ale tak nějak pídím po tom, kde koupit kvalitní pálivé papričky nebo chilli u nás. Máte někdo o tomto přehled?
palive mam rada
Pálivé nemohu
škoda,pálivé není nic pro mne,takže jedině bez chilli a fazolek,které také nemusím
Pálivá jídla nemůžu,zle se mi po ních dýchá.
Já bych si v mexiku jejich kuchyň užívala, ale manžela s jeho tlakem by to asi porazilo
mnam
mám ráda hodně ostrá jídla, ale mexická kuchyně mě přesto nijak zvlášť neoslovila
To musím vyzkoušet
ToraToraTora — #5 tak radši nějaký vynechej
pálivé mám moc ráda
mio — #3 Když tady je tolik báječných mňaminek a úžasňoučkých receptíků, by se jeden....uvařil k smrti
pálivé to já můžu
ToraToraTora — #2 ty v tomto roce nebudeš dělat nic jinýho, než jen vařit, co?
Zajímavý a poučný recept, určitě vyzkouším. Mňaminky
guacamole miluju, ale rajské do něj krájím na malé kostičky, tak mě to naučil kamarád z Mexika