Vypadají trochu jako koláč. Ale není to koláč. Nejsou to vlastně ani palačinky. Zapečené palačinky s ovocem a Lučinou jsou zajímavý a moc dobrý dezert. Využijte sezonní ovoce a chuť bude pokaždé trochu jiná. My jsme tentokrát vybrali meruňky a broskve.
Do palačinek si však dokážu představit i maliny, ostružiny, borůvky, jahody, banán... Co máte rádi? Nebojte se experimentovat.
Palačinky už doma neděláme jiné než podle Popečeníčka. Ty milujeme.
Suroviny
na palačinky
- hrnek mléka
- hrnek vody
- 2 hrnky polohrubé mouky
- špetka soli
- 4 vajíčka
na zapečení
- 2 kostky Lučiny (2 x 100 g)
- ovoce podle chuti
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- cukr moučka podle chuti
- nasekaná čokoláda - mléčná, bílá, hořká
Postup
Suroviny na palačinky umíchejte metličkou, až se spojí v hladkou hmotu. Na kvalitní pánvi usmažte palačinky, ideálně s minimem tuku nebo bez tuku. Nechejte je vychladnout, aby se na nich nerozpouštěla náplň.
Ovoce nakrájejte na kousky a smíchejte s Lučinou. Dochuťte cukrem, záleží na vás, jestli raději více, nebo méně. Místo cukru můžete použít i med.
Ovocnou Lučinou namažte jednotlivé palačinky a srolujte. Naplněné palačinky naskládejte do zapékací misky. Já jsem měla misku kulatou, nízkou, takže jsem palačinky překrojila na tři díly a skládala je do misky „na stojáka“. Mezi jednotlivé ruličky jsem ještě vložila kousky broskví. Klidně můžete palačinky naskládat do obdelníkového pekáče a nechat je ležet.
Smetanu promíchejte s vejci a ochuťte trochou cukru. Touto směsí zalijte palačinky v pekáčku. Povrch posypejte nasekanou čokoládou. Mně se nejvíce osvědčila směs tří různých čokolád.
Zapékejte v troubě vyhřáté na 180 °C, 30 minut.
Podávejte s karamelovou omáčkou, kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Čtěte další naše články
Mrkvová lučinová pomazánka s ořechy a ovocem
Další inspiraci najdete na www.varimeslucinou.cz
Nový komentář
Komentáře
judi — #8 U NÁS JE TO TOTÉŽ
A K VNOUČATŮM SE KLIDNĚ PŘIPOJUJÍ I DOSPĚLÁCI
Vnoučata palačinky doslova milují.
palačinky u nás vedou
vypadá to moc dobře
to musí být dobrůtka
S palačinkama se dá všelijak čarovat, tohle je vysloveně recept pro mého sladkomilného muže. Naslano jsem kdysi dělala rizolety = palačinky s masitou náplní, složené do šátečku a ještě obalené v trojobalu, pak smažit. Nebylo to zlé, ale pro mě trošku překombinované.
Zapékané palačinky už jsem jedla u kamarádky, jejíž otec pochází z Běloruska. Byly také zapékané se sýrem a ještě s kaviárem a musím říct, že mi to moc chutnalo, i když jsem k té kombinaci byla zpočátku nedůvěřivá.
Tak přesně takovouhle snídani bych si nyní dala - na talíři to vypadá prostě dokonale -