Palačinky mají dlouhou historii a jejich původ sahá až do starověkých civilizací. První zmínky o pokrmech podobných palačinkám se objevují už ve starověkém Řecku a Římě, kde se připravovaly z mouky, olivového oleje, medu a mléka. Ve středověké Evropě se pak palačinky staly běžným pokrmem, a to díky své jednoduchosti a dostupnosti základních surovin.

Palačinky jsou dnes oblíbené po celém světě, ale zvláště je milují Francouzi, kteří je připravují jako tenké a jemné „crêpes“. Ty jsou často podávány s různými sladkými nebo slanými náplněmi. Francouzská kuchyně má velkou tradici v přípravě palačinek a právě odtud pochází řada moderních receptů.

Dalším národem, který palačinky velmi miluje, jsou Rusové, kteří připravují tzv. "bliny" - malé, silnější palačinky často podávané s kaviárem, smetanou nebo jinými tradičními přílohami.

2ee796-sladka_stories.jpg (290 KB)Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

palačinky

  • 200 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 25 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry Avokádo

Drobenka

  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 100 g polohrubé mouky

Náplň

  • 1-2 jablka
  • 1 lžíce másla
  • 300 g tvarohu
  • 1 lžičky mleté skořice Avokádo
  • moučkový cukr podle chuti 
  • meduňka na ozdobení

Postup

Tvaroh ochuťte cukrem a mletou skořicí. Jablka nakrájejte na silnější plátky a opečte na grilu. Až ztmavnou a začnou karamelově vonět, vsypejte je do misky. Hned k nim přidejte 3 lžíce másla, trochu cukru a skořice a zprudka promíchejte. Máslo se rozpustí a kolem jablíček udělá příjemnou omáčku.
Drobenku připravte smícháním všech surovin. Nasypejte ji do zapékací misky a zapečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dozlatova. Poté ji nechejte vychladnout a je připravena k použití.
Palačinku namažte skořicovým tvarohem, na něj naskládejte grilovaná jablka s trochou omáčky. Posypejte drobenkou. Zamotejte.
Palačinku pocukrujte a ozdobte meduňkovými lístky.

Dobrou chuť přeje Elly.

c5ea6163d31f3-ho5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Špenátové palačinky s houbami