Zásady přípravy - Palačinky připravujeme vždy z hladké mouky. - Lijeme mléko do mouky, ne naopak – nepřidáváme do mléka mouku, nadělaly by se nám hrudky. - Těstu prospěje, když je necháme hodinu či dvě odležet v chladu, ale ne v chladničce. - Chuť zjemníme a zvýrazníme likérem, ale ne příliš sladkým (nejlépe třešňovice, rum, meruňkovice). - Správné palačinky musejí být zlatavé. Několik triků S palačinkami jsou většinou tři problémy – trhají se, připalují se a jsou moc silné. Od posledního pomůže správný odhad hustoty těsta a pak už jen praxe. Cílem je nalít co nejrychleji co nejmenší množství těsta na pánev a ihned jej na ní rovnoměrně rozprostřít. Palačinky musí být tenounké jako papír. Osvědčilo se připravit si těsto ve vysoké a baňaté keramické nebo porcelánové konvici, protože její hubičkou se těsto dobře nalévá. Druhou rukou při nalévání nahýbáme pánev a točíme s ní, až je těsto v tenké vrstvě dokonale rozprostřené. Po pár vteřinách už palačinku obracíme. Ještě studenou pánev můžeme vypláchnout slanou vodou, což by také mělo omezit připalování I když požíváme hotovou sypkou směs na palačinky, těsto bude chtít obyčejně ještě mírně přisolit, případně vsákne více vody, než udává návod. Palačinkové těsto nikdy nesladíme, jinak by se připalovalo. Náležitou sladkou chuť palačinkám dodají náplně. Do těsta můžeme přidat naopak trochu sodovky nebo i rum, chuť mu dodá i třešňovice. Ve všech případech budou palačinky i nadýchanější. S první hotovou palačinkou většinou moc parády nenaděláme, protože se pravděpodobně potrhá. S tím počítáme už předem ohledně počtu kusů. První palačinku ale používáme jako zkoušku – než začneme péct další, ochutnáme ji a zjistíme, jestli je těsto dostatečně slané, zda nemá bezvýraznou a planou chuť. V tom případě je opatrně přisolíme. Mezitím dobře promastíme pánev a důkladně ji zahřejeme. S další várkou těsta oheň ihned stáhneme a udržujeme jej dále na slabé úrovni. Další palačinky už budou přímo výstavní – nebudou se pálit ani trhat. A další palačinkové recepty: Sto let staré palačinky Zapečené palačinky s masem Chutné palačinky s lososem Palačinky s paprikami Palačinky s provensálským ragú Palačinky s tvarohovomakovou náplní Palačinky se špenátem a sýrem Palačinky se žampionovou náplní Palačinky se zeleninou Plněné palačinky s višňovým krémem
TÉMATA:
SEZONA