DSC_0851.jpg (105 KB)

My jsme koláč s mandlovou náplní upekly s rybízem. Protože  zrovna dozrával. Vy můžete použít základní recept na těsto a náplň a ovoce střídat, stejně jako my, podle sezony. Jeho chuť jsme navíc vylepšily levandulovými květy. Tenhle krok můžete vynechat, pokud vůni levandule nemáte rádi nebo zrovna nekvete.

Suroviny

na těsto

  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 250 g hladké pšeničné mouky 
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce ledové vody

na náplň

  • 3 vejce
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 100 g změklého másla
  • 400 g černého i červeného rybízu, josta
  • květy ze 4 stonků levandule

a ještě

  • 50 g mandlové mouky na posypání těsta
  • olej ve spreji

DSC_0846.jpg (126 KB)

Postup

Suroviny, které jste si připravili na těsto, smíchejte. Ideální je použít robota s hnětacím hákem na tuhá těsta. Šetříte čas i ruce. Těsto nechejte dvě hodiny odpočívat v lednici.

Formu na koláč vymažte olejem ve spreji nebo obyčejným olejem či kouskem Hery.

Těsto rozválejte do kruhu. Dejte do  zapékací formy. Zvedněte kolem okrajů.

Povrch těsta posypejte mandlovou moukou.

Připravte si náplň. Vejce, máslo, smetanu i mandlovou mouku umíchejte metličkou do hladké směsi. Vylijte do připravené formy.

Z rybízů oberte pouze kuličky a ty rozsypejte na náplň. Pokud máte jiné ovoce, drobnější kousky nasypejte na těsto celé, větší ovoce (jablka, jahody, hrušky) nakrájejte na kostičky nebo na plátky.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 45 až 50 minut. Povrch musí zezlátnout, náplň musí být uvnitř upečená. Jak to poznáte. Zatlačte prsty na střed, musí být pevný.

Dobrou chuť přeje Elly.

Letní koláče

Angreštový koláč s drobenkou

angrest3.jpg (32 KB)

Borůvkový koláč

X-20140717123548645.jpg (34 KB)

Rychlý ostružinový koláč

ostruziny5.jpg (91 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama