Využijte jahodovou sezonu a mlsejte zdravě. Protože naše dnešní palačinky jsou nejen moc dobré, ale také bez špetky mouky a cukru. Nevěříte? Vyzkoušejte. Budete nadšení a s chutí je zařadíte na svůj běžný jídelníček.
K ovesným palačinkám mě inspiroval jeden recept na mém oblíbeném webu Pažitka.cz. Ale protože se nerada řídím podle konkrétního receptu, tak jsem si ještě chvíli hrála a upravovala, až vznikla moje vlastní variace na palačinky z ovesných vloček.
Měla jsem trochu strach, jestli budou palačinky držet pohromadě a těsto se nebude trhat. Ani náhodou! Jsou velice vláčné a chutnaly nám i samotné, bez jakéhokoliv dalšího vylepšení. V kombinaci s jahodami, kterém jsem rozmixovala se zakysanou smetanou byly úplně nadpozemsky výborné. Byla by přece škoda nevyužít jahodové sezony.
Sladké jahody můžete rozmixovat se zakysanou smetanou jako já, ale i s tvarohem, mascarpone, ricottou. Palačinky můžete ozdobit šlehačkou, polít trochou čokolády a jahody k nim nakrájet nebo nechat vcelku, jen očištěné.
Ovesné palačinky budou pochopitelně výborné i s jiným ovocem. Za chvíli jsou tady maliny, borůvky nebo letní jablka. Nebojte se experimentovat.
Z uvedeného množství surovin připravíte 8 velkých palačinek.
Suroviny
- 400 ml plnotučného mléka
- 200 g ovesných vloček
- 2 lžíce chia semínek
- 3 lžíce rozmixovaných nebo rozdrcených lněných semínek
- 2 vejce
Postup
Vločky, chia semínka a lněná semínka dejte do vyšší úzké nádoby, ve které se vám bude směs dobře mixovat. Zalijte teplým mlékem a nechejte hodinu odstát. Vločky změknou, chia semínka nasají tekutinu a vznikne vám poměrně hutná hmota.
Po hodině přidejte vejce a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Zdá se vám „těsto“ na palačinky příliš husté? Můžete lehce rozředit mlékem. Směs by měla jít snadno nalévat na pánvičku.
Vyberte si nepřilnavou pánvičku a na první palačinku ji velice jemně vymažte olejem. Smažte na slabší teplotu (já na stupnici do 14 smažím na 8–9), až je palačinka z obou stran pěkně zlatavá.
Můžete namazat džemem nebo čímkoliv, co máte rádi. Klidně nutellou nebo burákovým máslem, ovocnou pomazánkou nebo medem.
Výborné jsou teplé i za studena.
Náš tip
Na rozmixování všech džemů, nejen toho jahodového s rebarborou, se vám bude skvěle hodit mixér Philips Avance. Více si o něm můžete přečíst v našem článku.
Revoluční mixér Philips s technologií SpeedTouch – podívejte se na video:
Pojďte se s námi inspirovat! Více na www.tycovy-mixer.philips.cz
Máte možnost natrhat si lesní jahody? Já je mám doma na skalce, mezi okrasnými rostlinami, a děti je pravidelně ozobávají. K těmto palačinkám budou výborné!
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Mňam, to vypadá skvěle! Kdyby chtěl někdo také zkusit recept na výborný celozrnný koláč s ovocem, tak tady je odkaz http://www.nutri-vyziva.cz/zdrava-kuchyne :).
Sladké palačinky pro mlsné jazýčky :) Kdo by chtěl vyzkoušet i slané recepty nebo zapékané palačinky, podívejte se pro inspiraci na blog palačinky.org
ovesné vločky máme rádi
Jahod je dost,tak proč nevyzkoušet,že?
Vločkové palačinky se semínky jsou dobrý nápad
Ještě bych je namazala pro dokonalý efekt zdravé výživy marmeládou z černého rybízu
vyzkouším - chia semínka jsem koupila, vločky snídám každé ráno, jahůdky taky máme.
v sobotu byly palačinky s jahodami
včera byly k obědu obyč, dobrý typ na změnu a nedělní mlsání
všechny sliny se mi seběhly
Mňam, to by byla snídaně