palačinky z ovesných vloček s jahodami

Využijte jahodovou sezonu a mlsejte zdravě. Protože naše dnešní palačinky jsou nejen moc dobré, ale také bez špetky mouky a cukru. Nevěříte? Vyzkoušejte. Budete nadšení a s chutí je zařadíte na svůj běžný jídelníček.

K ovesným palačinkám mě inspiroval jeden recept na mém oblíbeném webu Pažitka.cz. Ale protože se nerada řídím podle konkrétního receptu, tak jsem si ještě chvíli hrála a upravovala, až vznikla moje vlastní variace na palačinky z ovesných vloček.

Měla jsem trochu strach, jestli budou palačinky držet pohromadě a těsto se nebude trhat. Ani náhodou! Jsou velice vláčné a chutnaly nám i samotné, bez jakéhokoliv dalšího vylepšení. V kombinaci s jahodami, kterém jsem rozmixovala se zakysanou smetanou byly úplně nadpozemsky výborné. Byla by přece škoda nevyužít jahodové sezony.

palačinky z ovesných vloček

Sladké jahody můžete rozmixovat se zakysanou smetanou jako já, ale i s tvarohem, mascarpone, ricottou. Palačinky můžete ozdobit šlehačkou, polít trochou čokolády a jahody k nim nakrájet nebo nechat vcelku, jen očištěné.

Ovesné palačinky budou pochopitelně výborné i s jiným ovocem. Za chvíli jsou tady maliny, borůvky nebo letní jablka. Nebojte se experimentovat.

Z uvedeného množství surovin připravíte 8 velkých palačinek.

Suroviny

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce rozmixovaných nebo rozdrcených lněných semínek
  • 2 vejce

Postup

Vločky, chia semínka a lněná semínka dejte do vyšší úzké nádoby, ve které se vám bude směs dobře mixovat. Zalijte teplým mlékem a nechejte hodinu odstát. Vločky změknou, chia semínka nasají tekutinu a vznikne vám poměrně hutná hmota.

Po hodině přidejte vejce a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Zdá se vám „těsto“ na palačinky příliš husté? Můžete lehce rozředit mlékem. Směs by měla jít snadno nalévat na pánvičku.

Vyberte si nepřilnavou pánvičku a na první palačinku ji velice jemně vymažte olejem. Smažte na slabší teplotu (já na stupnici do 14 smažím na 8–9), až je palačinka z obou stran pěkně zlatavá.

palačinka z ovesných vloček

Můžete namazat džemem nebo čímkoliv, co máte rádi. Klidně nutellou nebo burákovým máslem, ovocnou pomazánkou nebo medem.

Výborné jsou teplé i za studena.

Náš tip

Na rozmixování všech džemů, nejen toho jahodového s rebarborou, se vám bude skvěle hodit mixér Philips Avance. Více si o něm můžete přečíst v našem článku.

Revoluční mixér Philips s technologií SpeedTouch – podívejte se na video:

Pojďte se s námi inspirovat!  Více na www.tycovy-mixer.philips.cz

Máte možnost natrhat si lesní jahody? Já je mám doma na skalce, mezi okrasnými rostlinami, a děti je pravidelně ozobávají. K těmto palačinkám budou výborné!

Dobrou chuť přeje Elly.

palačinky s jahodami

Čtěte také

TÉMATA:
MLSÁNÍ