Proč je důležité snídat? Co mám dělat, když ráno nemám hlad? A jaká snídaně je ta nejlepší? Na nejčastěji kladené otázky, které se týkají zdravé snídaně, odpovídá Karolína Hlavatá, nutriční specialistka a dietoložka Endokrinologického ústavu v Praze.
Snídaně představuje start do nového dne a do značné míry rozhoduje, jak bude úspěšný. Snídaně slouží k doplnění energie po celonočním lačnění, takže ti, kteří nesnídají, „jedou dopoledne na rezervy“. Je prokázáno, že pravidelný jídelní režim je spojen s menším rizikem přejídání v průběhu dne, a tedy i menší pravděpodobností vzniku nadváhy a obezity, s lepší koncentrací, výkonností a ve svém důsledku i s lepšími studijními nebo pracovními výkony.
Doporučujete spíše konzumaci jedné vydatné snídaně, či menší snídaně a zároveň malé svačinky v dopoledních hodinách? Je v tom nějaký rozdíl?
Ideální je poměrně vydatná snídaně (snídaně by měla hradit přibližně 25 % z celkového energetického příjmu) a malá svačinka dopoledne. Tento systém zaručí dostatek energie a vyrovnanou hladinu krevního cukru bez pocitů hladu.
Co dělat, když nemám ráno hlad?
Je dobré se pomalu „učit“ snídat. V praxi to znamená vstát o chvilku dřív a udělat si na snídani čas. Pro začátek stačí sníst pár lžiček jogurtu, sousto pečiva nebo kousek ovoce a postupně přidávat na velikosti porce. Častou příčinou nesnídání je také večerní hodování, takže řešením je i omezení jídla večer. Pokud nic z uvedeného nepomůže, najezte se při první možné příležitosti.
Jaké složení by měla mít správná vyvážená snídaně?
Správně složená snídaně má obsahovat sacharidy, které dodají tělu energii, bílkoviny, které dobře zasytí a organismus je nezbytně potřebuje pro správné fungování, a samozřejmě také dostatek tekutin. Vhodným zdrojem sacharidů jsou především celozrnné obiloviny, které poskytují také cennou vlákninu, vitaminy a minerální látky. Kvalitní bílkoviny se nacházejí především v mléku, mléčných výrobcích, sýrech, vejcích, z rostlinných zdrojů to jsou luštěniny, mezi kterými vyniká z hlediska obsahu bílkovin sója a sójové výrobky. Velmi vhodné je doplnit snídani kouskem zeleniny nebo ovoce.
Jak dlouho by měl člověk snídat?
Je vhodné si udělat na snídani čas a nejíst „za pochodu“. V tomto případě si jídlo dostatečně nevychutnáme a citlivějším osobám může být pak i těžko od žaludku. Důležitá je i psychologická stránka snídaní - pokud snídáme v klidu a pohodě, lépe také vykročíme do nového dne.
Proč bych měla snídat právě celozrnné cereálie? Co jsou to vlastně celozrnné cereálie?
Cereálie (obiloviny) tvoří velmi podstatnou část jídelníčku, jelikož jsou složeny převážně ze sacharidů, které slouží jako zdroj energie. Celozrnné obiloviny a z nich vyráběné produkty mají tu výhodu, že vznikají rozemletím celého obilného zrna, včetně jeho obalových vrstev. Celozrnné výrobky mají tedy v porovnání s výrobky z vymílané mouky vyšší obsah všech živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek.
Mám ve zvyku si ráno udělat 20minutovou rozcvičku nebo si jít zaplavat, kdy bych podle Vás měla snídat? Před, nebo po sportovní aktivitě?
Určitě jak před sportovním výkonem, tak i poté. Rozdělte si proto snídani na dvě poloviny, nebo si po sportu dopřejte ovoce nebo celozrnnou sušenku pro doplnění sacharidů. Před sportováním jídlo nevynechávejte, jinak hrozí přejídání v důsledku vyčerpání energetických zásob.
Existuje nějaký rozdíl mezi bílým a třtinovým cukrem?
Hlavní rozdíl mezi rafinovaným bílým cukrem a nerafinovaným třtinovým cukrem spočívá v obsahu melasy. Melasa obsahuje celou řadu vitaminů a minerálních látek. Z vitaminů se jedná o vitaminy skupiny B a kyselinu pantotenovou, z minerálních látek to je především vápník, železo, hořčík, draslík, mangan a selen.
Dokáže mě dostatečně zasytit, když si k snídani dám sušenky BeBe Dobré ráno, jogurt a ovoce? Nebudu mít brzy znovu hlad? Je tato snídaně dostatečně vyvážená?
Tato snídaně vyvážená je, optimální velikost porce je 50 g BeBe dobré ráno, 200 g bílého polotučného jogurtu a jeden kus ovoce nebo sklenka džusu.
Je mezi jednotlivými cereáliemi nějaký rozdíl?
Ano, určité rozdíly mezi jednotlivými druhy jsou.
Mohou cereálie jíst také ti, kteří chtějí zhubnout?
Určitě ano, naopak není vhodné ani při hubnutí vynechávat sacharidy. Důležité je pouze omezit velikost porce a vybírat si celozrnné obiloviny, které díky vláknině zasytí na delší dobu.
Co je to vícezrnnost? Jaké jsou pro nás její výhody?
Termín vícezrnnost znamená, že výrobek je složen z více druhů obilovin. Výhodou je, že se ve finálním výrobku kombinuje to prospěšné, co se nachází ve výchozí surovině. Např. pšenice je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, beta karotenu a některých minerálních látek (zejména vápníku, fosforu, hořčíku a železa). Oves je bohatý na rozpustnou vlákninu, která obsahuje tzv. beta-glukany. Tento typ vlákniny pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zejména rizikový LDL-cholesterol. Ječmen je stejně jako oves ceněn pro vysoký obsah rozpustné vlákniny, některých vitamínů B skupiny a vitamínu E. Žito je bohaté jak na nerozpustnou, tak rozpustnou vlákninu (v případě žita se jedná hlavně o tzv. fruktany). Žito má díky vláknině nízký glykemický index a navozuje rychlý pocit sytosti.
Nový komentář