Tento dezert je skvělý svojí lehkosti a variabilitou. Ovoce, které do něj dáte může být ovlivněno ročním obdobím. V této době v okolí Penzionu Běla dozrávají ostružiny, a tak je můžete ochutnat v tomto dezertu.
Proč v okolí Penzionu Běla? Protože právě tady jsem tento skvělý dort ochutnala. Když jsme byli na dovolené v Jeseníkách, tak nás sem pozvaly skvělé majitelky, které penzion provozují a také vaří srdcem. Jde to poznat z každého kousku penzionu a z každého jídla, které tady ochutnáte.
Michaela používá základní recept na různé druhy ovoce. A i další suroviny si pečlivě vybírá: „Kromě jesenických ostružin při výrobě používám i regionální produkty z farem v Bělé pod Pradědem (mléko, med).“
Povrch dezertu
- 500 ml vody
- cca 200 g ostružin
- cukrárenské želé extra silné
Ostružiny opláchneme, a dáme vařit do měkka. Pak vezmeme sítko a přecedíme. Šťávu zahřejeme a přidáme do ni želé a necháme chladnout.
Krém
- 2 bílé plnotučné jogurty (cca 800 g)
- 10 plátků želatiny
- 200 ml mléka
- 4 lžíce medu (možno i cukr moučka) - dáváme dle toho, jak moc si dezert přejeme sladký
- ovoce dle ročního období
Želatinu necháme nabobtnat (cca 10 min.) A mezitím si připravime jogurty do mísy. Mléko zlehka zahřejeme a necháme v něm rozpustit med, pak do něj přidáme želatinu zamícháme a necháme lehce vychladnout a pak smícháme s jogurty a nalijeme do formy, pak do něj poskládáme ovoce a necháme v lednici ztuhnout . Až je jogurtovo ovocná směs ztuhlá opatrně na ni nalijeme připravený ovocný povrch.
Je potřeba si rozmyslet, zda budeme dezert dělat na dvakrát tj. že směs necháme ztuhnout přes noc a nebo, že dezertu dáme na ztuhnutí cca 4 - 5 hodin. Podle toho připravujeme povrch.
Dobrou chuť přeje Míša z Penzionu Běla.
Nový komentář
Komentáře
Dort vypadá nádherně, určitě ho taky vyzkouším. Já jsem teď dostala recept na ostružinové tiramisu, které musíte určitě taky vyzkoušet. :) tak snad se vám povede. :)
rendvo — #1 Rikina — #19 bydlím v Praze a ostružin mám hodně přijedte si natrhat,už nevím co s nimi
už je uložený,ostružin se urodilo,tak hned zítra vyzkouším.Vypadá skvěle

Ostružiny nám zrovna zrají na zahradě, ale asi je raději sníme začerstva. Dortík vypadá hezky a želatinu mám ráda, ale neumím s ní moc pracovat
.
Krásně vypadající dort.
nenáročné na suroviny a určitě je výborný, hned bych si dala :-)
marianaant — #20jo, a určitě víš, že ji nesmíš vařit!
marianaant — #20já kupuju v kauflandu tu nejlevnější, pro jistotu jí dávám víc a povede se!
Krásný dortík, ostružiny bych měla, ale nikdy se mi nepovede udělat takovou pevnou želatinu. To je asi rukama, bohužel.
gerda — #14 taky jsem letos ještě neviděla ostružinu
na trhu jo, ale tam chtěli 50,- Kč za mističku o obsahu 200 gramů. To už si rovnou koupím hotovej koláč, za tyhle peníze.
Pečení v ledničce je fajn
Ostružiny moc nemusím, ale dort vypadá úžasně.
Hned bych ho snědla, vypadá lákavě.
Tak ten vypada skutecne luxusne.
rendvo — #12tak to je smůla, tady u nás na zahrádce máma sbírá. Ani v lese?? Asi máš daleko do trhu ve městě , tam by taky mohly být. Však to můžeš nahradit jiným ovocem
Mám dobrý recept na mixovaný tvarohový dort s želatinou, samozřejmě není tak profesionální jako tenhle, je i s piškotama a vždycky zmizel bleskově. Tyto moučníky mám moc ráda, protože jsou s tvarohem nebo jogurtem, a těch není nikdy dost
pekné
a zdravé. oproti iným kalorickým tortám super
gerda — #4 jsem z vesnice, ostružinu mám na zahradě, ale žádné ostružiny jsem letos neměla. Jinak ani v přírodě tam kde rostli teď nejsou protože nevím poroč zda vymrzli nebo co se stalo prostě ostružiny nejsou. Takže ani nevím kam bych měla jet na ostružiny. Ono to není tak lehké jak píšeš. Jedině fakt koupit.
Nic pro mě. 😋
Wow, to je tedy mňamka, to bych neodmítla a zrovna dopijím kávu, ke které by se dortík moc hodil.
