Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.
V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Neměli bychom se ale bát do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.
Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry
Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.
Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví:
- Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
- Zlepšuje funkci štítné žlázy
- Prevence osteoporózy
- Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
- Správný vývoj kostry
- Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
- Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
- Součást redukčního programu
Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho „letního“ jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto. Můžete se inspirovat recepty na:
- Koktejly
- Zmrzlinu
- Dezerty
- Dresinky
- Lehké pomazánky
- Grilovací omáčky
Více informací najdete na stránkách www.bileplus.cz. Bílé plus je Agrární komory ČR a snaží se podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků u nás. Tříletý projekt byl zahájen v říjnu loňského roku.
Nový komentář
Komentáře
Téma nezdravé mléko je rozsáhlé a vědecké výzkumy z celého světa definitivně a zcela jednoznačně potvrzují pravdivost tvrzení, že mléko a mléčné výrobky poškozují zdraví. Jak laickým nevědomým, tak i placeným "odborným" oponentům vřele doporučuji publikaci "Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda", ISBN 80-86198-43-X od J. Průchové a kol., vydalo nakl. Svítání. V knize je uvedena také obsáhlá literatura na toto téma, po níž mnozí méně informovaní tak touží!